Tények és tévhitek a hüvelyszárazságról

Forrás: Shutterstock -
hüvelyhám változókor CIKATRIDINA2023 hüvelyszárazság hüvelyflóra
Rengeteg nő életét keseríti meg a hüvelyszárazság, ennek ellenére még mindig kevesen beszélnek róla. Sokan nem is tudják, mivel állnak szemben, mert azt gondolják, hogy ez a probléma csak a változókorba lépő nőket érintheti. A fiatalabb korosztályba tartozók ezt a lehetőséget számba sem veszik, ami nagy hiba. Most azonban tiszta vizet öntünk a pohárba: íme, a legnagyobb tévhitek a hüvelyszárazsággal kapcsolatban.

Mit jelent a hüvelyszárazság?

A fiatalabb nők többsége alig tud valamit a hüvelyszárazsághoz vezető okokról, pedig fontos lenne, hogy jól informáltak legyünk a témában, mivel ez az állapot megkeserítheti a szexuális életünket. Ezen kívül még más kellemetlenségeket is okozhat a mindennapok során: irritációval, égő, viszkető érzéssel, kezeletlenül alhasi fájdalommal, vizelési problémákkal is járhat. A rugalmas kollagénrostokból felépülő hüvelyfalat belülről a redőzött felszínű, többrétegű hüvelyhám borítja. A hüvelyhám váladékot termel, amelynek fontos szerepe van, hiszen ez biztosítja a hüvely síkosságát és elsődleges védelmét a fertőzésekkel szemben.

A hüvelyfal és a hüvelyhám állapotát és nedvességét befolyásolja a szülés, bizonyos gyógyszerek vagy mechanikai behatások is, de elsősorban a nemi hormonoktól, azok közül is leginkább az ösztrogén szintjétől függ, de ez felel a hüvelyváladék mennyiségéért és minőségéért is, amire a hüvelyflóra állapota, a táplálkozás, a menstruáció és akár lelki okok is hatással lehetnek. A természetes hormoningadozás, amit a menstruációs ciklus, a terhesség, a szoptatás vagy a változókor okoz, hatással van a hüvelyhámra is. Alacsonyabb ösztrogénhormonszint esetén a hüvelyhám elvékonyodik, szárazabb, érzékenyebb lesz, veszít rugalmasságából, csökken az ellenállóképessége, ezért sérülékenyebbé és fertőzésekre hajlamosabbá válik. A hüvelyszárazság azonban nem csak hormonpótlással gyógyítható, és nem is csupán a változókorban jelentkezik.

A hüvelyszárazság bármelyik életkorban jelentkezhet. Forrás: Shutterstock

Lássuk ebben a témában az öt leggyakoribb tévhitet!

1. Csak változókorban jelentkezhet

Bár tény, hogy a változókor kezdetével az ösztrogéntermelés fokozatosan csökken, majd végleg megszűnik, ennek következményeként pedig a hüvelyhám is elvékonyodik, így sajnos ez a legtöbb esetben valóban kisebb-nagyobb mértékű hüvelyszárazságot von maga után. De nemcsak a változókorban jelentkezhet a probléma, hanem például hormonkezelés, fogamzásgátló szedése miatt vagy szülés után, cukorbetegség, kemoterápia és sugárkezelés esetén is előfordulhat, de a stressz vagy párkapcsolati problémák is kiválthatják. Így akárhány évesek vagyunk, ha kellemetlen hüvelyi tüneteink vannak, ne húzzuk ki a lehetséges okok közül a hüvelyszárazságot se!

2. Házi praktikákkal is megoldható

Nos, a házi készítésű csodaszerek egyáltalán nem alkalmasak a probléma kezelésére. Sőt, ezzel csak árthatunk a hüvelyflóránknak, és ez akár tovább is ronthat a helyzeten. Ugyanis a hüvelyben természetesen megtalálható baktériumok, gombák és egysejtű élőlények felelnek az egyensúly fenntartásáért. Ezek a mikrobák savas közeget biztosítanak, és egyben alakítják a váladék mennyiségét. Ha megbolygatjuk ezt, azzal sokat árthatunk minden téren a hüvelynek. Hüvelyszárazság esetén csakis a gyógyszertárakban kapható, erre speciálisan kifejlesztett készítményekkel próbálkozzunk megoldani a problémát, vagy pedig forduljunk szakemberhez!

3. A síkosító mindent megold

Hiába van meg a szexuális vágy, mert ha a nő hüvelyszárazsággal küzd, akkor a nedvesedés elmarad, akármennyire is kívánja a partnerét. Ha pedig így történik meg a nemi aktus, akkor bizony az fájdalmas lehet, és apróbb sérülések is keletkezhetnek a hüvelyfalon. A síkosító ideiglenesen megoldást jelenthet, ám hosszú távon a gyökerénél kell kezelni a problémát. Ha ez nem történik meg, előbb-utóbb nem csak aktus közben jelentkezik a fájdalom, így ezt megelőzendő, már az első kellemetlenségnél szakszerűen kell kezelni a problémát.

A síkosító ideiglenesen megoldást jelenthet, ám hosszú távon a gyökerénél kell kezelni a problémát. Forrás: Shutterstock

4. Elmúlik magától

Nem valószínű. Bár lehetséges, hogy valóban csak átmeneti problémáról van szó, például a szülést követő időszakban. Ám éppen a szexuális életben okozott nehézségek – amelyek rossz hatással lehetnek egy nő önbecsülésére is - és a fertőzések esélyének növekedése miatt nem érdemes arra várni, míg magától elmúlik a hüvelyszárazság. A gyógyszertári készítmények alkalmazása vagy egy szakember tanácsa hatásos segítséget jelenthet.

5. Nincsenek szövődményei

Tévedés, hogy a hüvelyszárazságnak nincsenek szövődményei, vagy ha vannak, akkor csak erre a területre korlátozódnak. Nem helyes, hogy sokan a tünetek jelentkezése után évekig várnak, mire végre orvoshoz fordulnak. Ha a hüvelyszárazság krónikussá válik, akkor a fájdalom és a viszkető, égő érzés a hüvelybemenetet is érintheti, és akár az egyszerű leülés is fájdalmassá válhat. A szárazság miatt elvékonyodott hámréteg behatolási kapu a kórokozók számára, ezért a bakteriális hüvelyfertőzés, valamint a hólyaghurut kialakulására is nagyobb az esély.

Összességében, ha első körben otthon szeretnénk kezelni a problémát, a patikában célzottan erre való készítményt vásároljunk. Ha pedig úgy vesszük észre, a tüneteink nem múlnak el, sőt, egyre inkább zavaróak, forduljunk nőgyógyászhoz!

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

A Cikatridina hüvelykúp patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.