Parlagfű allergia: feltétele van a sikeres kezelésnek

Forrás: MTI/Oláh Tibor -
allergológus parlagfű allergia pollen kezelés
Hazánkban a leggyakoribb allergén a parlagfű, minden évben egyre több embernek okoz panaszokat. Az allergológus elmondja, milyen lehetőségeink vannak a tünetek kezelésére, mit használjunk parlagfű allergia ellen.

Az első lépés, hogy felismerjük a tüneteket

Hazánkban a leggyakoribb allergiát okozó növény a parlagfű, mely augusztus közepétől október közepéig szórja a polleneket, de az időjárás függvényében a szezon kitolódhat. Az első tünetek akár július végén is jelentkezhetnek - mondja Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus.

Ha a parlagfű pollen a parlagfű allergiás beteg nyálkahártyáján megtapad, ennek hatására hisztamin szabadul fel a szervezetében. A hisztamin nyálkahártya duzzanatot és fokozott váladékozást, viszketést okoz, emiatt jelentkeznek a parlagfű allergia tünetei: tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, orr- és szemviszketés, szemkönnyezés, viszkető érzés a torokban a legjellemzőbb panaszok. Az allergia tünetei miatt ebben az időszakban jelentkezhet fáradtság, fejfájás, arcüregprobléma, álmatlanság és szaglászavar is, sőt a bőrön megtapadó pollenek az ekcémás tüneteket is fokozhatják.

A második lépés a kivizsgálás

A parlagfű allergia kezelésével allergológus foglalkozik. Ha azt gyanítjuk, hogy a tüneteinket parlagfű allergia okozza, első lépésben jelentkezzünk kivizsgálásra. A konzultáció során az allergológus alaposan ki fog kérdezni a tüneteinkről: pontosan mit tapasztalunk, mikor jelentkeztek először, előfordul-e allergiás betegség a családban. Ezt követően allergia teszt elvégzésére kerül sor. Ez történhet vérvizsgálattal, illetve alkaros bőrpróbával, másnéven prick-teszttel. Így lehet megtudni, hogy pontosan mi okozza az allergiás tüneteinket. A vizsgálat eredményét a kezelőorvos összeveti a tüneteinkkel és ez alapján, a parlagfű allergia ellen személyre szabott kezelési tervet állít össze.

A parlagfű (Ambrosia artemislifolia) virágzása hazánkban többnyire július 10. után kezdődik, tömegessé pedig augusztus és szeptember hónapban válik, ami pollenjével ezreknek okoz nyálkahártya-, orr-, szem- és gégeirritációt. Forrás: MTI/Oláh Tibor

Harmadik lépés a személyre szabott kezelés

Parlagfű allergia ellen tüneti és tartós kezelés is létezik. A tüneti kezelést akkor kell elkezdeni, amikor a parlagfű pollenjei megjelennek a levegőben. Ehhez az aktuális pollenjelentést kell követni és időben konzultálni allergológussal, hogy addigra a szükséges gyógyszereink kéznél legyenek. A tüneti kezelést addig kell folytatni, amíg a parlagfű pollen jelen van a levegőben és a tüneteink fennállnak.

  • A tüneti kezelés része az antihisztamin tabletta – hatásuk a hatóanyagtartalomtól függően eltérő – az orrspray és szemcsepp.
  • Az orrnyálkahártya gyulladását, a duzzanat miatti orrdugulást és orrfolyást enyhíti és tartósan, biztonságosan használható a szteroid tartalmú orrspray.
  • Tartós megoldást jelent az immunterápia allergia ellen. A parlagfű allergia ellen is hatásos kezelés nem csak a tüneteket, hanem az allergiát kiváltó okot, az immunrendszer kisiklott működését szünteti meg. A kezelés alatt a parlagfű allergén tisztított higított kivonatát kell szedni tabletta vagy cseppek formájában. A 3-5 éves kezelés alatt a szervezet így fokozatosan hozzászokik az allergénhez és megtanulja tünetek jelentkezése nélkül is elviselni a jelenlétét. A kezelés hatása már az első évben érezhető lehet, fokozatosan lehet elhagyni a tüneti szereket.

A negyedik lépés a kezelési terv követése

Akár tüneti szereket szed, akár allergén immunterápiát kezd, a kezelés parlagfű allergia ellen akkor lesz hatásos, ha betartjuk a kezelőorvos által előírt kezelési tervet. Ahhoz, hogy a készítmények kifejthessék hatásukat, azokat megadott rendszerességgel és dózisban kell szedni. Az allergén immunterápiás készítményt reggelenként adott ideig kell a nyelv alatt tartani. Ha javulást észlelünk, ne hagyjuk abba a készítmények használatát anélkül, hogy orvosunkkal egyeztetnénk, mert a tüneteink ismét kiújulhatnak. Akkor is tegyünk így, ha nem érezzük kellően hatásosnak a terápiát, ne emeljünk saját döntésünk alapján a gyógyszerek adagolásán, ne fújjunk többször az orrspray-ből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.