Hazánkban egyre többen szenvednek a parlagfű miatt, nemcsak a felnőttek, de a gyerekek körében is egyre többen produkálnak allergiás tüneteket.

A Budai Allergiaközpont főorvosa, Balogh Katalin az Egészségkalauznak mesélt arról, hogy mi a teendője annak, aki tapasztalja magát a parlagfű allergiára utaló tüneteket.

Alapvetően a parlagfű szénanáthás tüneteket okoz, akkor érdemes orvosi segítséget kérni, ha már ezen felül huzamosabb ideig orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, orr-és szemviszketés, könnyezés jelentkezik.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

Téved, aki úgy gondolja, hogy miután észleli magán az allergiás tüneteket rögtön rohan allergiatesztet csináltatni. A főorvos szerint ugyanis allergiaszezonban egyrészt csak vérvizsgálatra van lehetőség, de másfajta teszt, bőrpróba esetében is csak a szervezet szenzibilizációját jelzik, önmagukban nem igazolják és nem is zárják ki az allergiát. A lelet alapján nem lehet kijelenteni, hogy valaki tényleg allergiás-e a parlagfűre vagy sem. 

Tesztek helyett, forduljunk orvoshoz, aki részletesen megvizsgál, kikérdez bennünket. Ehhez hozzátartozik a családi hajlam és a beteg környezetében előforduló allergének megismerése, a tünetekről való részletes beszámolás, gyógyszerszedés, egyéb betegségek jelenléte. Ezt követően fül-orr-gégészeti vizsgálattal is közelebb jutunk a diagnózishoz.