Ezeket a lépéseket tarts be, ha allergiás vagy a parlagfűre

allergia parlagfű egészség lépések
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hazánkban egyre többen szenvednek a parlagfű miatt, nemcsak a felnőttek, de a gyerekek körében is egyre többen produkálnak allergiás tüneteket.

A Budai Allergiaközpont főorvosa, Balogh Katalin az Egészségkalauznak mesélt arról, hogy mi a teendője annak, aki tapasztalja magát a parlagfű allergiára utaló tüneteket.

Alapvetően

a parlagfű szénanáthás tüneteket okoz, akkor érdemes orvosi segítséget kérni, ha már ezen felül huzamosabb ideig orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, orr-és szemviszketés, könnyezés jelentkezik.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Téved, aki úgy gondolja, hogy miután észleli magán az allergiás tüneteket rögtön rohan allergiatesztet csináltatni.

A főorvos szerint ugyanis allergiaszezonban egyrészt csak vérvizsgálatra van lehetőség, de másfajta teszt, bőrpróba esetében is csak a szervezet szenzibilizációját jelzik, önmagukban nem igazolják és nem is zárják ki az allergiát.

A lelet alapján nem lehet kijelenteni, hogy valaki tényleg allergiás-e a parlagfűre vagy sem.

Tesztek helyett, forduljunk orvoshoz, aki részletesen megvizsgál, kikérdez bennünket.

Ehhez hozzátartozik a családi hajlam és a beteg környezetében előforduló allergének megismerése, a tünetekről való részletes beszámolás, gyógyszerszedés, egyéb betegségek jelenléte. Ezt követően fül-orr-gégészeti vizsgálattal is közelebb jutunk a diagnózishoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.