A stressz mindent elsöprő ereje a testsúlyodra is hatással van

stresszevés, evés
Shutterstock/Prostock-studio -
test és lélek stresszcsökkentés étvágy stressz kortizol
Egyesek híznak, mások leadják a kilókat az állandó nyomás alatt. Tény, hogy az étvágyunkat és étkezési szokásainkat sok tényező befolyásolja, a legnagyobb játékos azonban nem más, mint a stressz.

Nagyon sok ember súlyára hatással vannak a stresszesebb időszakok. Egyesek hízni kezdenek, mások megszabadulnak pár kilótól. A következmények emberenként és esetenként eltérnek, egy közös pont azonban mégis létezik: idegrendszerünk képes befolyásolni étvágyunkat és egészségügyi állapotunkat. Mégis hogyan?

Folyton a cukros ételeket kívánom, mióta állandóan ideges vagyok, vajon miért?

Sokan érzékeljük, hogy a durvább időszakokban nem csak a napi rutinunk elvégzése válik nehézkessé, hanem a súlyunk is változik. Ha a test szintjén szeretnénk vizsgálni ezt a következményt, azt mondhatnánk, a rengeteg "agyalás" hatására szervezetünk kimerül, és túlélő üzemmódba kapcsol. Mit jelent ez pontosan?

Ebben a "harcos"állapotban megemelkedik a kortizol stresszhormon a szervezetünkben, amely a túlélésért felel. Tekintettel arra, hogy a hormonszint ingadozása nagy hatással van a vércukorszintünkre, automatikusan befolyásolja, mennyire kívánjuk a cukros ételeket. Tehát ha úgy érezzük, az idegeink az egekben táncolnak, ne csodálkozzunk, ha sokkal  jobban kívánjuk a péksüteményeket. S ha ez még nem lenne elég indok a hízásra, egyeseknél az anyagcsere is lelassul idegesebb időszakokban, így nagyobb az esélye annak, hogy felszaladnak a kilók. A legrosszabb ráadásul az, hogy mivel az izmokból a szervezet könnyebben jut energiához, ezeket kezdi égetni a zsír helyett, ami automatikusan hozza magával a jojó-effektust, így hiába próbálsz meg fogyókúrázni, nem vagy képes leadni a kilókat, ha pedig mégis, azok hamar visszajönnek.

stresszevés, édesség, torta, depresszió
A kortizolszint megemelkedése miatt fokozottan kívánjuk az édességeket. 
Forrás: Shutterstock/Dragana Gordic

Nehezebb időszakon megyek keresztül, folyamatosan fogyok, segítség!

Egyeseknél a kortizolszint emelkedik meg fokozott stressz hatására, másoknál az adrenalin szökhet az egekbe. Tény, hogy ez a hormon felel energiaszintünkért, és napi tevékenységeink elvégzéséért, azonban az étvágyat is lecsökkenti, ha túlteng a szervezetünkben. A tehetetlenség és az egész napos idegeskedés pedig előbb-utóbb fizikai tünetekhez vezethet, mint hasfájás, hasmenés, fejfájás, ízületi gyulladás. Természetes, hogy ebben a gyengébb állapotunkban nem kívánjuk annyira az ételeket, s ha még ennénk is, valószínűleg hamar távozna belőlünk az emésztőrendszerünk funkcióinak megváltozása miatt. Emellett a stressz mindent elsöprő ereje még azt is eléri, hogy ne gondolj semmi másra egész nap, csak a problémákra, így még az is előfordulhat, hogy kihagysz egy-egy étkezést, ami szintén fogyáshoz vezethet.

stressz, étvágytalanság
Az adrenalin túltemgése csökkenti az étvágyat.
Forrás: Shutterstock/ Drazen Zigic

Mondhatjuk, hogy az idegrendszerünk állapotához igazodik a testünk? Igen! Az idegek közvetlen kapcsolatban állnak az érzelmi állapotainkkal és a stresszreakciókkal. Ebből fakad a hízás és a fogyás is.

Mi lehet a megoldás?

Tekintettel arra, hogy a testi reakciók lelki problémák és stressz-szintünk megemelkedésének a következménye, érdemes nehezebb időszakokban nagy hangsúlyt fektetnünk idegrendszerünk megnyugtatására. Beszélhetünk sportról, meditációról, jógáról, baráti társaságról, a legfontosabb az, hogy próbáljunk meg nyugalmat találni valamilyen tevékenységben, ami kikapcsolja – még ha csak átmenetileg is – a vészjelző állapotot.

A testünkben zajló folyamatok helyreállításához pedig a legnagyobb hangsúlyt étkezési szokásainkra kell fektetnünk. Próbáljunk meg minél színesebb ételeket fogyasztani, ha kell, állítsunk be ébresztőórát 3 óránként, hogy ne felejtsünk el enni.

Amennyiben azonban úgy érezzük, egyedül nem tudjuk megoldani a problémákat, érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni. Jó választás lehet a pszichológus, vagy akár dietetikus is.

éhség, ágyban evés
Ha nem tudjuk leküzdeni a stresszt és az abből fakadó étkezési zavarokat, forduljunk szakemberhez.
Forrás: Shutterstock/Prostock-studio


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.