A női test a ciklus során folyamatosan változik. A hormonális ingadozások nemcsak a hangulatot vagy az energiaszintet befolyásolják, hanem az emésztőrendszert is. A szervezet vízvisszatartása, a bélmozgások lelassulása és a hormonális hatások együttesen okozzák azt a jól ismert, kellemetlen „felfúvódott” érzést, a puffadást, ami a menstruáció előtti napokban jelentkezik.

Forrás: Shutterstock
Hormonális változások a puffadás okainak háttérben
A ciklus második felében, az ovulációt követően, megemelkedik a progeszteron szintje. Ez a hormon segíti a méhnyálkahártya felkészülését a lehetséges beágyazódásra, de mellékhatásként ellazítja a bélizmokat is. Ennek következtében a bélmozgás lelassul, ami fokozott gázképződéshez és puffadáshoz vezethet.
Ugyanebben az időszakban a test több vizet és nátriumot tart vissza – részben ösztrogénhatásra –, ami miatt a has és a mell is teltebbnek, nehezebbnek érződik.
A menstruáció előtt sok nő tapasztal 1–2 kiló súlygyarapodást, ami nem zsírfelhalmozás, hanem vízvisszatartás. Ez a vérzés megindulásával általában magától megszűnik, hiszen az ösztrogén- és progeszteronszint csökkenésével a folyadék kiürül a szervezetből.
Ha viszont a puffadás már a ciklus több szakaszában is jelen van, vagy étkezéstől függetlenül állandósul, érdemes hormonális egyensúlyzavar – például ösztrogéndominancia, pajzsmirigy-probléma vagy PCOS – irányába is vizsgálódni.
Mikor okoz puffadást az étkezés?
Bár a hormonok kulcsszerepet játszanak, a táplálkozás is sokat ronthat vagy javíthat az állapoton. A magas sótartalmú, feldolgozott ételek és a cukorban gazdag étrend fokozzák a vízvisszatartást, míg a szénsavas italok, hüvelyesek, káposztafélék és mesterséges édesítőszerek gázképződést okozhatnak.
A nőgyógyászok szerint a menstruáció előtti napokban érdemes könnyebben emészthető ételeket fogyasztani, több zöldséggel, rosttal és folyadékkal. A magnéziumban és káliumban gazdag ételek – például banán, spenót, avokádó – segítenek a vízháztartás egyensúlyának fenntartásában.
A koffein és az alkohol viszont súlyosbíthatja a panaszokat, mert kiszárítja a szervezetet, ami paradox módon fokozott vízvisszatartáshoz vezet.
A bélflóra egyensúlya is fontos: a probiotikumok és a fermentált ételek (pl. joghurt, kefir, savanyú káposzta) rendszeres fogyasztása hosszú távon csökkenti a puffadás hajlamát.
Mikor kell orvoshoz fordulni?
Ha a puffadás minden ciklusban jelentkezik és napokon át kényelmetlenséget okoz, vagy étkezéstől függetlenül állandó, akkor érdemes nőgyógyászati kivizsgálást kérni. A tartós hasi feszülés ugyanis nemcsak hormonális eredetű lehet, hanem jelezhet endometriózist, irritábilis bél szindrómát (IBS) vagy élelmiszer-intoleranciát is.
A cél tehát nem a tünet elnyomása, hanem a kiváltó ok felismerése. A hormonháztartás egyensúlyba hozásával, a tudatos étrenddel és megfelelő folyadékbevitellel a legtöbb nő jelentős javulást tapasztalhat – anélkül, hogy drasztikus diétákhoz vagy gyógyszerekhez kellene nyúlnia.


