Puffadás a ciklus bizonyos szakaszaiban – A hormonok a hibásak vagy az étkezés?

egészség puffadás ciklus
Sok nő tapasztal puffadást, teltségérzetet vagy feszülést a menstruáció előtti napokban – pedig nem mindig az étkezés vagy az emésztés tehető felelőssé. A nőgyógyászok szerint a puffadás a hormonális ciklus természetes velejárója is lehet, de ha túl erős vagy állandóvá válik, érdemes utánajárni az okoknak.

A női test a ciklus során folyamatosan változik. A hormonális ingadozások nemcsak a hangulatot vagy az energiaszintet befolyásolják, hanem az emésztőrendszert is. A szervezet vízvisszatartása, a bélmozgások lelassulása és a hormonális hatások együttesen okozzák azt a jól ismert, kellemetlen „felfúvódott” érzést, a puffadást, ami a menstruáció előtti napokban jelentkezik. 

puffadás oka
A puffadás oka hormonális, vagy az étkezés a felelős?
Forrás: Shutterstock

Hormonális változások a puffadás okainak háttérben 

A ciklus második felében, az ovulációt követően, megemelkedik a progeszteron szintje. Ez a hormon segíti a méhnyálkahártya felkészülését a lehetséges beágyazódásra, de mellékhatásként ellazítja a bélizmokat is. Ennek következtében a bélmozgás lelassul, ami fokozott gázképződéshez és puffadáshoz vezethet. 

Ugyanebben az időszakban a test több vizet és nátriumot tart vissza – részben ösztrogénhatásra –, ami miatt a has és a mell is teltebbnek, nehezebbnek érződik. 

A menstruáció előtt sok nő tapasztal 1–2 kiló súlygyarapodást, ami nem zsírfelhalmozás, hanem vízvisszatartás. Ez a vérzés megindulásával általában magától megszűnik, hiszen az ösztrogén- és progeszteronszint csökkenésével a folyadék kiürül a szervezetből. 

Ha viszont a puffadás már a ciklus több szakaszában is jelen van, vagy étkezéstől függetlenül állandósul, érdemes hormonális egyensúlyzavar – például ösztrogéndominancia, pajzsmirigy-probléma vagy PCOS  – irányába is vizsgálódni. 

Mikor okoz puffadást az étkezés?

Bár a hormonok kulcsszerepet játszanak, a táplálkozás is sokat ronthat vagy javíthat az állapoton. A magas sótartalmú, feldolgozott ételek és a cukorban gazdag étrend fokozzák a vízvisszatartást, míg a szénsavas italok, hüvelyesek, káposztafélék és mesterséges édesítőszerek gázképződést okozhatnak. 

A nőgyógyászok szerint a menstruáció előtti napokban érdemes könnyebben emészthető ételeket fogyasztani, több zöldséggel, rosttal és folyadékkal. A magnéziumban és káliumban gazdag ételek – például banán, spenót, avokádó – segítenek a vízháztartás  egyensúlyának fenntartásában. 

A koffein és az alkohol viszont súlyosbíthatja a panaszokat, mert kiszárítja a szervezetet, ami paradox módon fokozott vízvisszatartáshoz vezet. 
A bélflóra egyensúlya is fontos: a probiotikumok és a fermentált ételek (pl. joghurt, kefir, savanyú káposzta) rendszeres fogyasztása hosszú távon csökkenti a puffadás hajlamát. 

Mikor kell orvoshoz fordulni? 

Ha a puffadás minden ciklusban jelentkezik és napokon át kényelmetlenséget okoz, vagy étkezéstől függetlenül állandó, akkor érdemes nőgyógyászati kivizsgálást kérni. A tartós hasi feszülés ugyanis nemcsak hormonális eredetű lehet, hanem jelezhet endometriózist, irritábilis bél szindrómát (IBS) vagy élelmiszer-intoleranciát is. 

A cél tehát nem a tünet elnyomása, hanem a kiváltó ok felismerése. A hormonháztartás egyensúlyba hozásával, a tudatos étrenddel és megfelelő folyadékbevitellel a legtöbb nő jelentős javulást tapasztalhat – anélkül, hogy drasztikus diétákhoz vagy gyógyszerekhez kellene nyúlnia. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.