Hamarosan elkezdhetjük gyűjteni a medvehagymát: ezeket a szabályokat kell betartanunk

Forrás: Shutterstock -
tavasz szezon medvehagyma szabály
Hamarosan itt a medvehagyma szedésének szezonja, ezért nem árt tisztában lennünk a szabályokkal: nem lehet akármennyit gyűjteni belőle!

A medvehagyma hosszú ideje örvend nagy népszerűségnek, és ez nem véletlen. Számos jótékony hatása van: a népi gyógyászatban például méregtelenítésre és emésztési zavarokra is használták,  tökéletes gyógyír hasmenésre, hasgörcsökre és puffadásra. Egyes kutatások szerint pedig a koleszterint és a vércukorszintet is csökkenti, sőt antibiotikus hatását is kimutatták. Hamarosan pedig el is lehet kezdeni a gyűjtését, hiszen már előbújtak az első növények. Mielőtt azonban nekiindulnánk, fontos tisztában lennünk a szabályokkal.

A medvehagyma levelével igazából bármilyen ételt ízesíthesz, amibe alapból fokhagymát tennél
Forrás: Forrás: Shutterstock

A medvehagyma csak a nem védett területeken szedhető, és a gombákhoz, valamint egyéb gyógynövényekhez hasonlóan csak napi 2 kg-ot gyűjthetünk személyenkét engedély nélkül - írja a Mindmegette. Szedésekor nagyon oda kell fogyelnünk, ugyanis a level könnyen öszetéveszthető olyan mérgező növényekkel, mint az őszi kikerics, vagy a májusi gyöngyvirág. Ha kétségeink támadnának, akkor dörzsölük meg a növény levelét: amennyiben érezzük a jellegzetes fokhagymás illatot, medvehagymával van dolgunk. 

Tudtad? A medvehagyma sokkal több dologra jó, mint gondolnád!

A medvehagyma rendkívül egészséges és számos gyógyhatása van. Mivel ezekben a hetekben van szezonja, érdemes megkeresned a lehető legközelebbi lelőhelyet, és feltankolni ebből a különleges növényből.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.