A fokhagyma nemcsak az ételek ízét gazdagítja, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Antioxidánsokban gazdag, segíti az immunrendszer erősítését, gyulladáscsökkentő és természetes antibiotikum. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet, támogatja a szív és az érrendszer egészséget. A fokhagyma igazi szuperélelmiszer, amit érdemes beilleszteni a mindennapi étrendbe. Jól tudták ezt már a nagymamáink is, olajban tették el télire a fokhagymát. Mutatjuk, hogyan csinálták, próbáld ki te is!

Forrás: Shutterstock
A fokhagyma tartósítása olajban
Hozzávalók (három 500 ml-es üveghez):
- 500 g fokhagyma
- 1 liter olívaolaj
Elkészítés:
- A fokhagymafejeket gerezdekre szedjük, meghámozzuk.
- Tedd a gerezdeket egy serpenyőbe, és öntsd fel annyi olajjal, hogy ellepje. Kezdd el melegíteni a legmagasabb hőfokon, egészen addig, amíg buborékok képződnek benne, majd vedd vissza egész alacsonyra a hőmérsékletet.
- Hagyd főni a gerezdeket, amíg meg nem puhulnak. Még forrón öntsd sterilizált üvegekbe, szorosan zárd le őket, és hagyd kihűlni. Kész is!
Hogyan használhatod az olajban eltett fokhagymát?
- A puha fokhagymagerezdeket pépesítheted, majd kenheted pirítósra, szendvicsekre, vagy használhatod mártogatós alapjaként.
- Az olajban eltett, összetört gerezdeket adhatod vajhoz és friss zöldfűszerekhez is, majd felhasználhatod steakhez, sült csirkéhez, vagy grillezett zöldségekhez.
- A fokhagymát pürésítve tésztához is keverheted. Az ételt szórd meg parmezánnal és friss fűszerekkel, kész is egy gyors ebéd vagy vacsora.
- Használhatod a fokhagymapürét húsok, gombák, vagy zöldségek töltelékéhez is.


