Ezt eszi legszívesebben az 50 éves Egerszegi Krisztina: íme a kedvenc receptjei

Egerszegi Krisztia
20231124_1004_at - Török Attila
úszónő magyar olimpikon receptek Egerszegi Krisztina
Ma ünnepli 50. születésnapját Egerszegi Krisztina. Most két kedvenc ételét, a rakott kelt és a habos mákos tésztát te is elkészítheted.

Egerszegi Krisztina világhírű úszónő öt olimpiai aranyérmet nyert Magyarországnak, emellett kétszeres világ-, és kilencszeres Európa-bajnok úszó. Tudtad, hogy sportolónk fagylaltot bármikor, bármilyen mennyiségben szívesen fogyaszt, és a csokifagyi a kedvence? Gyerekkorában a rakott kelt egyáltalán nem szerette, mostanra azonban az egyik kedvence lett. Különleges számára a habos mákos tésztát is, amit az anyukája szokott a névnapjára készíteni. Elhoztuk nektek Egérke két kedvenc receptjét, amit ti is könnyen elkészíthettek.

Egerszegi Krisztina
Egerszegi Krisztina egyik kedvenc étele a rakott kel 
Forrás: Fanni magazin archív/ Nemeth Andras Peter 

Egerszegi Krisztina egyik kedvenc étele a kolbászos rakott kel:

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kisebb kelkáposzta
  • 400 g sütőkolbász
  • 1 szál száraz füstölt kolbász
  • 100-150 g rizs
  • 200 ml tejföl
  • zsiradék
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Így készül a kolbászos rakott kel:

1. Forraljunk sós-szódabikarbónás vizet. Míg felforr, szedjük levelekre a kelt. Forrázuk pár percig, utána csöpögtessük le.

2. A rizst a szokásos módon főzzük meg. A sütőkolbászt nyomjuk ki a beléből, és pirítsuk át egy serpenyőben pici zsiradékon, adhatunk hozzá kis vizet, nehogy leégjen.

3. Zsírozzunk ki egy kisebb tepsit vagy sütőtálat, és rakjuk össze az ételt: rakjuk alulra a kellevelek harmadát, erre jön a rizs és a kolbásztöltelék fele. Takarjuk be a kellevelekkel, és simítsuk rá a maradék rizst és húst. Végül fedjük be az utolsó harmadnyi kelkáposztával.

4. A tejfölt kis sóval kavarjuk ki, kenjük rá a tetejére. Rakjuk ki a felkarikázott kolbásszal, és 200 fokos sütőben süssük össze.

Elkészítési idő: 75 perc

1 adag: 440 kcal

Habos mákos tészta recept

Hozzávalók (4 személyre):

  • 200-250 g száraztészta
  • 1 liter tej
  • 100 g vaj
  • 5 db tojás
  • 150 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ½ db citrom
  • 200 g darált mák
  • 1 üveg meggybefőtt

Így készül a habos mákos tészta

1. A tésztát főzzük meg a tejben, majd forgassuk össze a vaj felével. Egy tálban keverjük habosra a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával és kifacsart levével. Vegyítsük bele a mákot.

2. A fehérjékből verjünk habot, forgassuk össze a mákos masszával, végül óvatosan keverjük össze a kifőtt tésztával és a leszűrt meggyel.

3. Egy tepsit vajazzunk ki, öntsük bele a tésztát, a maradék vajat morzsoljuk a tetejére. Közepesen forró sütőben süssük pirosra. Kínáljuk langyosan, kockára vágva.

Elkészítési idő: 65 perc

1 adag: 440 kcal

Néz meg Egerszegi Krisztina emlékezetes 200m-es hátúszását, amelyen olimpiai bajnok lett az 1988-as szöuli olimpián:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.