Még elfogyasztható a penészes sajt? Orvos tisztázta a kérdést egyszer és mindenkorra

penészes sajt, penész, sajt
Shutterstock/Peter Gudella - Peter Gudella
szabályok penész orvos sajt
Senki sem szeret pazarolni, de nem mindig érdemes kockáztatni. Orvos árulta el, hogy a penészes sajt biztonságosan fogyasztható-e még, és ha igen, mik a szabályai.

A legtöbben általában nem dobják ki a penészes sajtot, inkább levágják a kérdéses részt, és fogyasztják tovább. De vajon helyesen cselekszenek? Egy orvos elárulta, biztonságosan fogyasztható-e még a sajt ilyenkor, vagy komoly betegséget kockáztatunk ezzel. 

penészes sajt, penész, sajt
Orvos árulta el, biztonságos-e a penészes sajt fogyasztása
Forrás: Shutterstock/Kyliki

Megehetjük a penészes sajtot? Orvos árulta el, biztonságos-e

Dr. Karan Rajan, a Sunderlandi Egyetem oktatója szerint a válasz a kérdéses sajttípustól és a penészfertőzés mértékétől függ. "Le lehet vágni a sajtról a penészt, és meg lehet enni a többi részét? Igen és nem." 

"Az ételeken a látható penész csak a jéghegy csúcsa"

 - kezdte az orvos.

Dr. Rajan szerint az olyan kemény sajtok, mint a cheddar és a parmezán még akkor is biztonságosan fogyaszthatók, ha penészesek, persze csak akkor, ha betartunk bizonyos szabályokat. 

Először is, alapvető fontosságú, hogy a penésznek csak "egyetlen kis kolóniája" növekedjen a felszínen. Ha a sajt tele van spórákkal, azonnal dobjuk ki.

Másodszor, a penész körül legalább két centinyire ki kell vágni a sajtot, ugyanis a gyökerek elérhetnek addig még akkor is, ha ennek nincs látható nyoma. Ez a szabály azonban csak a kemény sajtokra vonatkozik. "Ha az olyan lágy sajtok, mint a feta, a ricotta vagy a túró, amelyeket felszeletelünk, morzsolunk vagy aprítunk, penészesek, akkor azonnal dobjuk ki őket" - árulta el az orvos.

Bár ritkán, de a penészes sajt fogyasztása súlyos allergiás reakciókat, hasmenést, hányást és akár légszomjat is okozhat.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.