Valentin-napon az édességek elengedhetetlenek, a red velvet keksz pedig egy kiváló választás, ami a klasszikus vörösbársony-tortát idézi. Élénk, vidám színe tökéletesen illik az ünnephez, és kevesebb erőfeszítést igényel, mint a hagyományos vörösbársony-torta vagy muffin. Ráadásul tökéletes Valentin-napi ajándék szíved választottjának a szeretet ünnepére!

Forrás: Shutterstock/JohnGarcia.photo
A red velvet keksz receptje
Ez a vörösbársony-keksz egy könnyed Valentin-napi finomság. Tipikusan az a sütemény, amelyet akár egy hétköznap estén is gyorsan összedobhatsz, és megoszthatod a barátaiddal, szeretteiddel, vagy akár a munkatársaiddal.
Így készül a Valentin-napi keksz
A Valentin-napi süti tésztája gyorsan és könnyedén összeáll. További előnye, hogy a kekszeket előre is elkészítheted, sőt, akár le is fagyaszthatod őket, vagy a tésztát nyers formában is tárolhatod a mélyhűtőben. Csak formáld kis golyókká és tedd őket egy zipzáras fagyasztózacskóba. Ha már megsütötted őket, ügyelj arra, hogy teljesen kihűljenek, mielőtt a fagyasztóba teszed. A nyers tészta és a sült kekszek is legfeljebb egy hónapig tárolhatók.
Tipp: ha félreteszel néhány fehércsokoládé-darabot, azzal díszítheted a sütik tetejét miután kisültek.
Hozzávalók
170 g szobahőmérsékletű sótlan vaj
115 g szobahőmérsékletű krémsajt
200 g fehér cukor
220 g barna cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál konyhai só
2 teáskanál vanília kivonat
1 nagy tojás
1 nagy tojássárgája
1 evőkanál piros ételfesték
385 g univerzális liszt
25 g natúr kakaópor (nem holland)
340 g süthető fehér csokoládé cseppek
Tippek az alapanyagokhoz
- Amikor fehér csokicseppeket vásárolsz, mindig nézd meg a csomag hátulját, hogy van-e benne kakaóvaj. Ez biztosítja, hogy a csoki minőségi fehér csokoládét tartalmaz.
- A krémsajt egy része helyettesíti a vajat a tésztában, és finom savanykás ízt ad a süteményeknek. A krémsajt egy puhább állagot kölcsönöz a sütiknek, amit csak a vaj, liszt és cukor nem tud nyújtani. Érdemes teljes zsírtartalmú krémsajtot használni.
- Sokan idegenkednek a mesterséges ételfestékektől, de sajnos a piros szín eléréséhez nem lehet természetes ételfestéket használni ebben a süteménytésztában. A céklát (amely a leggyakoribb természetes piros ételfesték-pótló) a sütés során barna színűvé változtatja, és a nedvessége miatt felboríthatja a tészta egyensúlyát. Más, kereskedelemben kapható természetes ételfestékek is barna színűvé válnak a magas hőmérséklet hatására.

Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra. Két tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
2. Helyezzük a vajat, a krémsajtot, mindkét cukrot, a szódabikarbónát, a sót és a vaníliakivonatot a mixer táljába. A lapát keverőfejet használjuk, vagy használhatunk kézi mixert is. Keverjük közepes sebességgel, amíg a keverék krémes, egységes színű és már nem tapad a tál oldalához, körülbelül 1-2 percig.
3. Spatulával kaparjuk le a tál oldalát, majd adjuk hozzá a tojást. Keverjük közepes sebességgel, hogy jól elvegyüljön. Ismételjük meg a folyamatot a tojássárgájával, majd adjuk hozzá a piros ételfestéket, és alacsony sebességgel keverjük, hogy elkerüljük a piros festék kifröccsenését.
4. Adjuk hozzá a lisztet és a kakaóport is, majd keverjük tovább alacsony sebességgel, amíg a száraz hozzávalók éppen el nem keverednek.
5. Adjuk hozzá a fehér csokoládé cseppeket a tésztához, és tegyünk félre egy keveset a sütik tetejére. Keverd alacsony sebességgel, amíg a csokoládé darabok egyenletesen eloszlanak a tésztában.
6. Enyhén nedvesítsük meg a kezeinket és nedves kézzel formázzunk diónyi méretű golyókat a tésztából, majd helyezzük őket a sütőlapra. Ne tegyük túl közel őket egymáshoz, mert a kekszek sütés közben elterülnek majd.
7. Tegyük a tepsit a sütőbe és süssük a kekszeket 11-13 percig, vagy amíg a sütik szélei megszáradnak és megdermednek.
8. Ha elkészültek, nyomj néhány fehér csokoládé darabot a sütik tetejére, amíg még puhák. Hagyd a sütiket 5 percig hűlni a sütőlapon, mielőtt áthelyeznéd őket egy rácsra. A sütik enyhén lelapulnak és kissé összeesnek, ahogy hűlnek.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:


