bálint-nap a szerelem hete történet Valentin-nap szerelem
A szerelmesek napjáról mindenkinek a cuki szivecskék, az ajándékok és az ömlengés jut eszébe. Egyesek pontosan emiatt riadnak vissza, míg mások alig várják, hogy párjuk karjaiba omolva mondják ki a nagybetűs "szeretlek"-et. Na de mégis honnan ered az igazi Valentin-nap? Mik az előzmények? Most minden érdekességet megtudhattok!

Az emberek többsége február 14-ét a szerelmesek napjának tartják, azonban az előzmények merően többet jelentenek ennél. Bálintot, avagy Valentint a különböző hiedelmek összemosódása révén a szerelmesek védőszentjének tartják, ez főként az angol-szász és a francia nyelvterületeken a legnépszerűbb. Na de mégis miért? Mi az ok? Csupán annyit tudunk, hogy ezen a napon ajándékkal lepjük meg kedvesünket, esetleg valami klassz romantikus programon veszünk részt, egyszóval megünnepeljük a szerelmünket.

Szív alakú nyalókák egy lengyel üzlet kirakatában, Valentin napon Forrás: NurPhoto via AFP/Beata Zawrzel/NurPhoto/Beata Zawrzel

Sokféle történet létezik, de egyik sem bizonyított

A Valentin-nap eredetére vonatkozó történetek többféle változatban léteznek, és nem minden esetben tisztázottak a mai napig. Az egyik legelterjedtebb változat Szent Valentinhoz kapcsolódik, akit "keresztény mártírként" tisztelnek. Valentinus segített a keresztényeknek, akiket a római császár üldözött. Az egyik verzió szerint a császár úgy gondolta, hogy a nők és a férfiak jobban teljesítenek, ha nem kötnek házasságot. Valentinus azonban továbbra is segített a fiatal pároknak, titokban összeadta őket, és a keresztény szertartást megtartotta számukra. Miután a császár tudomást szerzett Valentinus cselekedeteiről, letartóztatták és börtönbe zárták. A börtönben egy vak börtönőr láncaival való barátságával vált ismertté. Valentinus imádságai révén a láncai meggyógyultak, és a börtönőr megtért a kereszténységhez. Az előző tettéért Valentinust azonban kivégezték, és a hagyomány szerint február 14-én halt mártírhalált. Mindezek után X.Gelasius pápa (X. Gelasius) 496-ban kikiáltotta Szent Valentin napját február 14-én, és ezzel a napot a szent ünnepnapjává nyilvánította.

Azonban az ünnep pontos eredete a homályba vész, a pogány természetkultusz, a római életszeretet, a népszokások és a keresztény hit hagyománya abszolút nyomot hagyott ezen a napon.

Valentin-nap a nagyvilágban

Amerikában a II. karácsonynak tartják a Valentin-napot, mert annyi ajándékot vásárolnak az emberek egymásnak, mintha csak december 25-ére készülnének. A legnépszerűbbek a virágok, a csokoládék, és az ékszerek. Dél-Koreában és Japánban csak a nők adnak ajándékot, a férfiak ezt az úgynevezett "fehér napon" viszonozzák. Peruban 2011 óta munkaszüneti napként tartják nyilván február 14-ét. Olaszországban, Terniben a szerelmesek napjának előestéjén összegyűlnek a San Valentino (azaz Szent Bálint) sírnál, és ott jelentik be nyilvánosan eljegyzésüket.

Valentin-nap Párizsban. Forrás: AFP/Ludovic Marin

Magyarországon 1990-től terjedt el

Magyarországon a Valentin-napot az 1990-es években kezdték el egyre inkább ünnepelni, és azóta a kereskedelmi szféra is aktívan támogatja a romantikus ajándékok, virágok és különféle szerelmes gesztusok elterjedését. A mai, modern, digitális világban persze már mindenféle elektronikus kupont kapunk oly sokféle cég ajándék csomagjaira, melyekkel prómóciók keretein belül akciósan vehetjük meg ajándékainkat.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.