Mindenki ismeri a sajttortát, de mi a helyzet a japán változattal? A japán sajttorta, ez az új és hihetetlenül népszerű sütemény abban különbözik a hagyományos sajttortától, hogy ahelyett, hogy a sütőben kiszárítanánk, gőzöljük a tortát, így válik könnyűvé és léginessé, akár egy felhő.

Forrás: Shutterstock/ladymove_joon
A japán sajttorta titka
A japán sajttorta, más néven soufflé sajttorta, egy puha, könnyed és légies sütemény, amely a japánok egyik nagy kedvence. Ennek a receptnek a titka a gőzöléses sütési technikában rejlik, amely lehetővé teszi, hogy a torta kívül aranybarnára süljön, míg belül könnyű, szinte habos textúrát kapjon. A tradicionális japán sajttorta krémes friss sajttal, tojással, cukorral és citrommal készül, és a sütési folyamat során több vízfürdőt alkalmaznak, hogy a torta ne száradjon ki. Mivel a recept nem tartalmaz sok zsiradékot, az eredmény egy lágy, de nem túl nehéz édesség, amely tökéletes desszert lehet bármilyen alkalomra.
Fontos, hogy ennél a receptnél vízálló tortaformát vagy edényt használjunk.
Emellett egy kis türelemre is szükség lesz a sütés során, mivel ennek a sajttortának hosszabb ideig kell pihennie. De az ízélmény és a csodás megjelenés minden várakozást megér!
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortaformához
- 6 tojás
 - 250 g krémsajt
 - 140 g porcukor
 - 60 g vaj
 - 100 ml tej
 - 1 teáskanál citromlé
 - 2 teáskanál citromhéj
 - 60 g liszt
 - 20 g kukoricakeményítő
 - ¼ teáskanál borkő sütőpor
 
Opcionális: Porcukor és sablonok a díszítéshez
Így készül a japán sajttorta
- Először melegítsük elő a sütőt 200 fokra, felső-/alsó sütésre. Ezután kenjük ki a tortaformát vajjal, és béleljük ki sütőpapírral, hogy később könnyen eltávolíthassuk a japán sajttortát.
- Vegyük ki a krémsajtot a hűtőből, és tegyük egy tálba, amelyet egy meleg vízfürdőbe helyezünk.
- Válasszuk szét a tojásokat, és tegyük félre a tojásfehérjét. A tojássárgáját fokozatosan keverjük a krémsajthoz, majd adjunk hozzá 70 g-ot a cukorból.
- Ezután olvasszuk meg a vajat a tejjel a tűzhelyen vagy a mikróban, amíg a vaj teljesen folyékonnyá válik. Folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tésztához. Tegyük bele a citromlevet és a citromhéjat is, és jól keverjük el.
- Vegyük ki a keveréket a vízfürdőből, és szitáljuk bele a lisztet és a kukorica keményítőt a tésztába. Ezután óvatosan keverjük el.
- Vegyük elő a tojásfehérjét, és egy kézi mixerrel vagy konyhai robotgéppel verjük kemény habbá. Közben adjuk hozzá a sütőport és a maradék cukrot, amíg a tojáshab kemény nem lesz.
Sütés vízfürdőben – a légies állag titka
- Óvatosan keverjük bele a tojáshabot a krémbe, majd alaposan keverjük össze. Ezután öntsük a tésztát a tortaformába. Finoman kopogtassuk meg a formát a munkafelületen, hogy eltávolítsuk belőle a légbuborékokat.
- Készítsük elő a vízfürdős sütést: helyezzük a tortaformát egy tepsibe vagy mélyebb sütőtálba, és töltsük fel vízzel a forma feléig. Ezután süssük a japán sajttortát 18 percig. Ezt követően csökkentsük a hőmérsékletet 140 fokra, és süssük további 30 percig.
- Kapcsoljuk ki a sütőt, de hagyjuk a japán sajttortát még 30 percig pihenni benne. Ezt követően vegyük ki a tortát a vízfürdőből, és tegyük vissza a sütőbe. A sütő ajtaját enyhén nyitva tartva hagyjuk pihenni újabb 30 percig,
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:


