Így melegítsd fel a maradék sült krumplit, hogy az ropogós maradjon: ez a titka

konyhai praktiák sütési tippek sült krumpli
Bár a házi készítésű sült krumplinak rengeteg előnye van, nem mindig éri el a várt szintet. Sajnos több olyan gyakori hiba is létezik a házi sült krumpli esetében, amelyeket sokan elkövetnek, mikor ezt a népszerű köretet készítik otthon. Mutatjuk mire érdemes figyelned!

Hatalmas sültkrumplirajongó vagy, aki heti többször is szeretne egy adag forró, ropogós burgonyaszeletet? A saját házi sült krumpli készítése számos előnnyel jár. Azonban van néhány hiba, ami könnyen tönkreteheti a sült krumplit, amitől az puha, égett, íztelen lesz. Ha biztosra szeretnél menni, hogy a házi sült krumplid minden elvárásnak megfeleljen, kerüld el ez az 5 hibát!

5 gyakori hiba, amit elkövetünk házi sült krumpli készítésekor
Nem mindegy, hogy milyen krumpli fajtából készül a házi sült krumpli.
Forrás: Shutterstock

Ezekre ügyelj, ha sült krumplit készítsz otthon

1. Nem megfelelő fajta krumplit választasz 

Két fő krumplifajta létezik, viaszos és keményítőben gazdag. A viaszos krumplik sokkal magasabb víztartalommal rendelkeznek. Ennek következtében sok víz elpárolog, miközben a krumplik sülnek. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy ez jótékony hatással van a ropogósságukra, valójában túl gyorsan sülnek meg a forró olajban. Ennek eredményeként szinte biztos, hogy égett sült krumplit kapsz, ráadásul a viaszos krumpliból készült sült krumplik belseje gyakran üreges lesz. A legjobb, ha keményítőben gazdag változatot választasz a házi sült krumplihoz. 

  • A keményítőben gazdag krumplik sokkal alacsonyabb víztartalommal rendelkeznek, mint a viaszosak. Ennek köszönhetően jobban megpirulnak és ropogósak lesznek a sütés során anélkül, hogy túlságosan megégnének. 

A benne lévő amilóz segít megőrizni a sült krumpli formáját, megakadályozva, hogy a belseje üregesre süljön a forró olajban. A másik típusú kemikália, az amilopektin pedig azt a puha, ínycsiklandó belsőt biztosítja, amire mindannyian vágyunk, amikor beleharapunk egy frissen sült krumplidarabba.

2. A krumplit változó méretű szeletekre vágod

Szintén gyakori hiba, ami miatt elronthatod a sült krumplit, ha nem figyelsz oda, és egyenetlen szeleteket vágsz, azok nem fognak egyenletesen megsülni. A vékonyabb szeletek gyorsabban átsülnek, mint a vastagabbak. 

  • Ha a vékony szeleteket akkor veszed ki, amikor már ropogósak, a vastagabbak túl puhák maradnak. Ha viszont tovább hagyod a vastagabb szeleteket, hogy átsüljenek, a vékonyabbak megéghetnek.

A csalódás garantált, amikor az egyik falat ropogós, a következő pedig már puha vagy éppen égett. Ennek elkerülése érdekében ügyelj arra, hogy a szeletek egyformák legyenek. A legjobb, ha 0,6-1 cm vastagságúra vágod őket, és éles kést használsz, mert így könnyebb biztosítani az egyenletes vastagságot. 

3. Elfelejted beáztatni a krumplit

Bár elsőre ellentmondásosnak tűnhet, a házi sült krumpli egyik legnagyobb hibája, ha ezt a lépést kihagyjuk. Ha nem áztatod be a krumplit, szottyos sült krumplit kapsz a kívánt ropogós krumpli helyett, miközben a belseje is puha marad. 

  • Azok a krumplik, amiket nem áztatnak be, túl sok keményítőt tartalmaznak, ami megakadályozza, hogy megfelelően ropogósra süljenek. Ezért fontos, hogy előre tervezz, és hagyj elég időt a beáztatásra. 

Legalább két-három órát érdemes hagyni, de akár már előző este is felszeletelheted, és egy éjszakán át a hűtőben is áztathatod. Mivel vízbe kerültek, nem kell attól tartanod, hogy a krumpli elsötétül a vágás után. A beáztatott krumpli nemcsak tökéletesen ropogós lesz, hanem a belső része is gyönyörűen puha és légies marad.

4. Nem kétszer sütöd a krumplit

 A sült krumpli elkészítésekor gyakori hiba, ha csak egyszer sütjük. Sokan nem tudják, hogy sokkal jobb és ízletesebb lesz a végeredmény, ha kétszer sül. Ha csak egyszer sütöd meg a krumplit, nem fogja elérni a maximális ropogósságot. Túl sok víz marad benne, ami megakadályozza, hogy szépen megpiruljon és ropogósra süljön. Másrészt, ha kétszer sütöd meg, az első sütés során a felesleges víz elpárolog. Így a második sütés során már tökéletesen ropogós sült krumpli lesz a végeredmény.

  • A kétszeri sütés során az első sütéshez alacsonyabb olajhőmérséklet (kb. 120 °C) szükséges, hogy a víz elpárologjon, míg a második sütéshez emeld meg a hőmérsékletet kb. 175 °C-ra.

 Ha az olaj nem elég forró, akkor a krumpli nem fog eléggé ropogósra sülni.

5. A maradék sült krumpli elpazarlása

Ha már időt szántál arra, hogy házi sült krumplit készíts, ne hagyd, hogy kárba vesszen. Előfordulhat, hogy túl sokat készítesz, és megmarad. A maradék sültkrumpli hűtőben három napig eltartható, de az, hogyan csomagolod, meghatározza, mennyire marad friss. Hagyj időt a krumplinak kihűlni, majd tedd légmentesen záródó edénybe. Egy papírtörlővel is megakadályozhatod a felesleges nedvesség felhalmozódását, hogy a krumpli minél ropogósabb maradjon. A legjobb, ha pár napon belül elfogyasztod, hogy ne romoljon meg. 

  • Ha újra fel szeretnéd melegíteni, ne tedd a mikróba mert nagyon csalódni fogsz. A legjobb, ha légkeveréses sütőben vagy sütőben melegíted, így egyenletesen felmelegednek, miközben ismét ropogósak lesznek.

 Egy másik, bár hosszadalmasabb mód, ha pár percre ismét a forró olajba teszed őket.

A köretek királya: ropogós parmezános sült burgonya, ami 30 perc alatt elkészül5+1 hozzávaló, amivel még ízletesebbé tehető a tükörtojásÍme az extrán ropogós sült krumpli titkos összetevője

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.