Hatalmas sültkrumplirajongó vagy, aki heti többször is szeretne egy adag forró, ropogós burgonyaszeletet? A saját házi sült krumpli készítése számos előnnyel jár. Azonban van néhány hiba, ami könnyen tönkreteheti a sült krumplit, amitől az puha, égett, íztelen lesz. Ha biztosra szeretnél menni, hogy a házi sült krumplid minden elvárásnak megfeleljen, kerüld el ez az 5 hibát!
Két fő krumplifajta létezik, viaszos és keményítőben gazdag. A viaszos krumplik sokkal magasabb víztartalommal rendelkeznek. Ennek következtében sok víz elpárolog, miközben a krumplik sülnek. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy ez jótékony hatással van a ropogósságukra, valójában túl gyorsan sülnek meg a forró olajban. Ennek eredményeként szinte biztos, hogy égett sült krumplit kapsz, ráadásul a viaszos krumpliból készült sült krumplik belseje gyakran üreges lesz. A legjobb, ha keményítőben gazdag változatot választasz a házi sült krumplihoz.
A benne lévő amilóz segít megőrizni a sült krumpli formáját, megakadályozva, hogy a belseje üregesre süljön a forró olajban. A másik típusú kemikália, az amilopektin pedig azt a puha, ínycsiklandó belsőt biztosítja, amire mindannyian vágyunk, amikor beleharapunk egy frissen sült krumplidarabba.
Szintén gyakori hiba, ami miatt elronthatod a sült krumplit, ha nem figyelsz oda, és egyenetlen szeleteket vágsz, azok nem fognak egyenletesen megsülni. A vékonyabb szeletek gyorsabban átsülnek, mint a vastagabbak.
A csalódás garantált, amikor az egyik falat ropogós, a következő pedig már puha vagy éppen égett. Ennek elkerülése érdekében ügyelj arra, hogy a szeletek egyformák legyenek. A legjobb, ha 0,6-1 cm vastagságúra vágod őket, és éles kést használsz, mert így könnyebb biztosítani az egyenletes vastagságot.
Bár elsőre ellentmondásosnak tűnhet, a házi sült krumpli egyik legnagyobb hibája, ha ezt a lépést kihagyjuk. Ha nem áztatod be a krumplit, szottyos sült krumplit kapsz a kívánt ropogós krumpli helyett, miközben a belseje is puha marad.
Legalább két-három órát érdemes hagyni, de akár már előző este is felszeletelheted, és egy éjszakán át a hűtőben is áztathatod. Mivel vízbe kerültek, nem kell attól tartanod, hogy a krumpli elsötétül a vágás után. A beáztatott krumpli nemcsak tökéletesen ropogós lesz, hanem a belső része is gyönyörűen puha és légies marad.
A sült krumpli elkészítésekor gyakori hiba, ha csak egyszer sütjük. Sokan nem tudják, hogy sokkal jobb és ízletesebb lesz a végeredmény, ha kétszer sül. Ha csak egyszer sütöd meg a krumplit, nem fogja elérni a maximális ropogósságot. Túl sok víz marad benne, ami megakadályozza, hogy szépen megpiruljon és ropogósra süljön. Másrészt, ha kétszer sütöd meg, az első sütés során a felesleges víz elpárolog. Így a második sütés során már tökéletesen ropogós sült krumpli lesz a végeredmény.
Ha az olaj nem elég forró, akkor a krumpli nem fog eléggé ropogósra sülni.
Ha már időt szántál arra, hogy házi sült krumplit készíts, ne hagyd, hogy kárba vesszen. Előfordulhat, hogy túl sokat készítesz, és megmarad. A maradék sültkrumpli hűtőben három napig eltartható, de az, hogyan csomagolod, meghatározza, mennyire marad friss. Hagyj időt a krumplinak kihűlni, majd tedd légmentesen záródó edénybe. Egy papírtörlővel is megakadályozhatod a felesleges nedvesség felhalmozódását, hogy a krumpli minél ropogósabb maradjon. A legjobb, ha pár napon belül elfogyasztod, hogy ne romoljon meg.
Egy másik, bár hosszadalmasabb mód, ha pár percre ismét a forró olajba teszed őket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.