Ezért őrül meg most mindenki: epres tészta, ahogy a wimbledoni győztes szereti - Recept

A nyári nagy meglepetés nem más, mint az epres tészta, ami pillanatok alatt lett virális a közösségi médiában – köszönhetően a friss wimbledoni győztesnek, aki egy interjúban bevallotta, hogy ez a gyerekkori kedvence. Az internet pedig robbant. És persze nemcsak a britek kaptak rá erre a furán izgalmas, édes tésztás ételre, hanem mi is – hiszen nekünk sem idegen a műfaj!
A teniszcsillag, Iga Świątek – aki a hétvégén magabiztos játékkal hódította el a wimbledoni női egyes trófeát – elárulta, hogy kedvenc édessége a lengyel klasszikus, a makaron z truskawkami, vagyis az epres tészta. Ez persze sokakat sokkolt, de többeket felcsigázott, köztük minket is. Gondolj csak bele: nálunk évtizedek óta hódít a mákos tészta, a túrós tészta porcukorral, a grízes vagy a lekváros tészta. Gyerekkorunk legkedvesebb ételei az édes tésztát, hiszen ki nem szeretett desszertet enni főételként? Az édes tészta tehát nem új keletű dolog a magyar konyhában, így számunkra nem is annyira meglepő az eperrel turbózott változat. Ráadásul ezzel a gyümölccsel most igazán nyárias, friss és extra trendi!
Az epres tészta receptje nem igényel nagy konyhai tudást, sőt, épp az egyszerűsége a varázsa. Ami viszont fontos: a jó minőségű, lédús, érett eper - ami egyébként az egyik legjobb természetes ránctalanító -, a frissen főzött tészta és egy kis kreativitás.
A tésztát főzd meg sós vízben, majd szűrd le és öblítsd le hideg vízzel. Mosd meg az epret, majd egy részét törd össze villával, a másikat vágd félbe. A pépes eperhez keverd hozzá a tejszínt vagy joghurtot, édesítsd ízlés szerint, ezután keverd össze a főtt tésztával, szórd meg a félbevágott eperdarabokkal, és díszítsd mentalevéllel. Kész is – hidegen az igazi, de langyosan is működik!
Az, hogy a világ egyik legismertebb tenisztornájának győztese épp egy ilyen egyszerű fogással lepte meg a rajongókat, még jobban rávilágít arra, mennyire időtálló és szerethető ez a lengyel finomság. Wimbledon szinte egyet jelent az eperszezon csúcspontjával, de most már nemcsak tejszínhabbal eszik az epret, hanem tésztával is.
Az epres tészta nemcsak az egészség bajnoka, de újraértelmezi a nyári desszerteket is. Egy kicsit gyerekmenza, egy kicsit fancy gasztroújdonság, de leginkább nosztalgia egy tányéron. Ha eddig nem próbáltad, most itt a tökéletes alkalom! Ha szeretnéd még feldobni, szórhatsz rá egy kis pirított mandulát, reszelhetsz rá citromhéjat, vagy akár egy gombóc házi eperfagyit is tehetsz mellé – de már az alapverzió is annyira jó, hogy tuti nem marad belőle egy falat sem.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.