Különösen erős mezőnyből került ki a győztes: összesen 24 készítő 165 féle édessége versenyzett, végül a karamellizált fehér csokoládéval és Lotus kekszes-karamellás töltelékkel készült desszert lett az év szaloncukra 2025-ben, melyet a soltvadkerti Szent Korona cukrászda mesterei készítettek.

Forrás: Facebook/azevszaloncukra
A második helyen a Keszthelyi Sütibolt roppanós ostyás, sós karamellás szaloncukra végzett, a harmadik helyre pedig a Gyulai Kézműves Cukrászda DJC Stílusgyakorlat nevű desszertje került, amely a Magyarország Tortája idei győztesének ízvilágára épül.
A versenyre nevezett édességeket idén is szakmai zsűri bírálta el: Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke, Abrudán Zsolt, a New York Kávéház séfje, Mihály Lajos szakácsmester és cukrász, valamint Szentandrás-Szabó Emese és Pásztor Éva mestercukrászok értékelték a mintákat.
Az év szaloncukra 2025: íme, a kategóriagyőztesek
A verseny idén új kategóriával bővült: először díjazták külön a mentes szaloncukrokat, amelyek a cukor-, glutén- és tejfehérje-érzékenyek számára is fogyaszthatók – írja a Mindmegette.
A szakmai kategória győztese a balatongyöröki Promenád Kávéház Narancs Esszencia nevű szaloncukra lett, amely konfitált narancszselével, étcsokoládéval és narancskrémmel készült. Második helyen az orosházi Hóvirág Cukrászda füstös whiskeys-mogyorós kreációja végzett, harmadik pedig a Hisztéria Cukrászda étcsokoládés meggyes desszertje lett.
A zselés szaloncukrok mezőnyében a Keszthelyi Sütibolt Régi idők zselés édessége győzött, a második helyet a Sulyán Cukrászda valódi meggyel készült desszertje, a harmadikat pedig a székesfehérvári Damniczki Cukrászda Unikumos-szilvás zselés szaloncukra kapta.
A hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok közül a Diabette narancsos-marcipános változata bizonyult a legjobbnak, a gluténmentes kategóriát a Hisztéria Cukrászda feketeribizlis zselés desszertje nyerte, míg a tejfehérje-mentes kategóriában a Stühmer meggyes-marcipános édessége kapta az első helyet.
A gyerekek kedvence kategóriában a kiskunlacházi Demeter Chocolate Dubai csokoládés szaloncukra lett az első, második a pápai Ricsi Cukrászda málnás-vattacukros kreációja, harmadik pedig a Sulyán Cukrászda áfonyás zselés édessége.
Az Év Új Íze díjat a kaposvári Jogos Desszert műhely Tökmagos Berriolette pürés, fehércsokoládés szaloncukra kapta.
Ezek a receptek is érdekelhetnek:


