Az év szaloncukra 2025-ben: karamellizált fehércsokis, kekszes-karamellás finomság lett a győztes

karácsony karácsony 2025 Az Év Szaloncukra szaloncukor desszert
Kihirdették, melyik édesség lett az év szaloncukra 2025-ben: a soltvadkerti Szent Korona cukrászda karamellizált fehércsokoládéval bevont, Lotus kekszes-karamellás szaloncukra végzett az élen.

Különösen erős mezőnyből került ki a győztes: összesen 24 készítő 165 féle édessége versenyzett, végül a karamellizált fehér csokoládéval és Lotus kekszes-karamellás töltelékkel készült desszert lett az év szaloncukra 2025-ben, melyet a soltvadkerti Szent Korona cukrászda mesterei készítettek.

Az év szaloncukra 2025-ben egy karamellizált fehér csokoládéval és Lotus kekszes-karamellás töltelékkel készült desszert lett.
Az év szaloncukra 2025-ben egy karamellizált fehér csokoládéval és Lotus kekszes-karamellás töltelékkel készült desszert lett.
Forrás: Facebook/azevszaloncukra

A második helyen a Keszthelyi Sütibolt roppanós ostyás, sós karamellás szaloncukra végzett, a harmadik helyre pedig a Gyulai Kézműves Cukrászda DJC Stílusgyakorlat nevű desszertje került, amely a Magyarország Tortája idei győztesének ízvilágára épül.

A versenyre nevezett édességeket idén is szakmai zsűri bírálta el: Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke, Abrudán Zsolt, a New York Kávéház séfje, Mihály Lajos szakácsmester és cukrász, valamint Szentandrás-Szabó Emese és Pásztor Éva mestercukrászok értékelték a mintákat.

Az év szaloncukra 2025: íme, a kategóriagyőztesek

A verseny idén új kategóriával bővült: először díjazták külön a mentes szaloncukrokat, amelyek a cukor-, glutén- és tejfehérje-érzékenyek számára is fogyaszthatók – írja a Mindmegette.

A szakmai kategória győztese a balatongyöröki Promenád Kávéház Narancs Esszencia nevű szaloncukra lett, amely konfitált narancszselével, étcsokoládéval és narancskrémmel készült. Második helyen az orosházi Hóvirág Cukrászda füstös whiskeys-mogyorós kreációja végzett, harmadik pedig a Hisztéria Cukrászda étcsokoládés meggyes desszertje lett.

A zselés szaloncukrok mezőnyében a Keszthelyi Sütibolt Régi idők zselés édessége győzött, a második helyet a Sulyán Cukrászda valódi meggyel készült desszertje, a harmadikat pedig a székesfehérvári Damniczki Cukrászda Unikumos-szilvás zselés szaloncukra kapta.

A hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok közül a Diabette narancsos-marcipános változata bizonyult a legjobbnak, a gluténmentes kategóriát a Hisztéria Cukrászda feketeribizlis zselés desszertje nyerte, míg a tejfehérje-mentes kategóriában a Stühmer meggyes-marcipános édessége kapta az első helyet.

A gyerekek kedvence kategóriában a kiskunlacházi Demeter Chocolate Dubai csokoládés szaloncukra lett az első, második a pápai Ricsi Cukrászda málnás-vattacukros kreációja, harmadik pedig a Sulyán Cukrászda áfonyás zselés édessége.

Az Év Új Íze díjat a kaposvári Jogos Desszert műhely Tökmagos Berriolette pürés, fehércsokoládés szaloncukra kapta.

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.