Máté Kriszta egészen más arcait is láthatjuk a Szombat Esti Láz kezdete óta, az évek óta kialakult erős nő imidzsén a tánc sokat változtat, de azt a gyenge pontját, amitől megláttuk benne az olykor kissé bohókás, fiatal nőt, eddig nem fedte fel.

Sohasem gondoltuk volna, hogy Máté Krisztának komoly gondja van a tájékozódással. Egyszerűen fogalma sincs, hogy melyik a jobb és bal irány, ha hirtelen rákérdeznek. Problémájának magyarázata is van.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

„„Már gyerekkoromban kiderült, hogy nem tudom, melyik a jobb és a bal irány. Akkor azt mondták, hogy azoknál a gyerekeknél szokott ez kialakulni, akik bal kezesnek születnek, de a szüleik a jobb kezükbe erőltetik a ceruzát. Én nem mindkét kezem remekül használtam az óvodában, az iskolában viszont már a jobbal írtam. De tornaórán a bal lábammal léptem ki, vagy dobbantottam egy-egy gyakorlatnál. Jó pár év múlva, felnőtt koromban derült csak ki, mi okozza ezt a furcsaságot. Orvosi neve van: keresztdominancia. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a bal szemem erősebb, jobb kezes vagyok, de bal lábas, és a jobb fülemre hallok jobban. Minden keresztben van, össze-vissza kuszálódik. Szerencsére ez a hétköznapi életemben semmiféle problémát nem jelent, először akkor okozott némi fejtörést, amikor vezetni tanultam. Akkor sem nekem, csak az oktatómnak, ugyanis először úgy igyekezett ezt kivédeni, hogy hátulról megbökte azt a vállamat, amelyik irányba kanyarodnom kellett. Utána már csak egyszerűen úgy instruált, hogy vezető és anyós(ülés) felé kanyarodjak. Most pedig a táncpartnerem, Joci fogta először a fejét, de amióta elmondtam neki, ugyanezekkel a szavakkal irányít, reménykedve, hogy így azt a kezemet, lábamat emelem, amit ő szeretne. Érdekes, de a kisfiam is örökölte a keresztdominanciát" – nevetett Krisztina.

Keresztdominancia
 A dominancia az egyik oldali szem- kéz- fül- láb használatának az előnyben részesítése, az egyik oldali szerv jobb teljesítménye, gyorsabb észlelése, gyorsabb reakciója, nagyobb ügyessége és ereje.


A fejlődés egy adott pontján az idegrendszer „dönt” arról, hogy a jobb oldali, vagy a bal oldali agyfélteke vegye át az irányítást a különböző testrészek, érzékszervek működése felett. A bal agyfélteke uralkodása esetén, az ember jobb oldala, a jobb agyfélteke irányítása esetén a bal oldala lesz az ügyesebb, erősebb, gyorsabb.(Gekkonet.hu)