Ahogy arról korábban a Life.hu beszámolt, január 23-ra nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány a veronai buszbaleset áldozatainak emlékére. Reggel 8-kor a Kossuth téren kezdődik a megemlékezés, ami az egész országot érinti majd.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombaton közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány a buszbalesetben elhunytak emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította. Az Országház előtt reggel Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbócra eresztik – tájékoztat az MTI.

Megemlékezők mécsest gyújtanak az előző napon este történt buszbaleset áldozatainak emlékére a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium előttFotó: Csanádi Márton - Origo

Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, több mint húszan megsérültek. A buszon nagyrészt a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbócra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbócra kell ereszteni.

Az iskolákban tanóra vagy külön rendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

/1701/Veron201712117440

Magyarország lobogóját ma reggel 8 órakor vonják fel, majd eresztik félárbócra a Kossuth téren Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor és Kövér László házelnök jelenlétében.

A nemzeti gyásznapon a lobogó félárbócra engedésével egy időben a budapesti Szent István-bazilika Szent István-harangja, Magyarország legnagyobb harangja is megkondul. Ez a harang csak a legnagyobb egyházi ünnepeken vagy különösen jelentős alkalmakkor szól, mint például Ferenc pápa megválasztása vagy Paskai László bíboros halála.