Albínó orangutánt ejtettek foglyul falusiak Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén, a rendkívül ritka állatot a hatóságok szabadították ki és bízták állatvédők gondjaira.

A fehér bundájú, kék szemű, öt év körüli nőstényt csütörtökön fogták el egy falu lakói Borneó középső részén, Kapuas Hulu körzetben. A hatóságok két nappal később szabadították ki a ketrecből, amelybe a falusiak zárták.

"Egy orangután önmagában is ritka, egy albínó orangután pedig még annál is ritkább" - hangoztatta a Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) a szokatlan felfedezést kedden bejelentve. A természetvédelmi szervezet közölte, hogy fennállásának 25 éve alatt még sosem találkoztak fehér orángutánnal. Ázsia egyetlen nagy testű főemlősének szőre általában barnás-vöröses, szeme pedig sötét.

Rendkívül ritka albínó orangutánt találtak BorneónForrás: AFP/Handout

A fogságból kiszabadított állat orra körül megszáradt vérfoltok láthatók. Az állatvédők szerint az orangután az elfogása közben sérülhetett meg, bizonyára szembeszállt támadóival. Az albínó főemlőst a BOSF Nyaru Menteng-i rehabilitációs központjába szállították, ahol csaknem 500 majomról gondoskodnak. Az aktivisták szerint jó esély van arra, hogy a fehér orangutánt nemsokára visszaengedhetik a vadonba.

Az 1973. évi 290 ezerrel szemben jelenleg 100 ezer orangután élhet Borneón, számuk 2025-ig 47 ezerre csökkenhet természetes élőhelyük zsugorodása miatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint. Az orangutánt kihalás fenyegette fajként tartja nyilván a Természetvédelmi Világalap (WWF).