Európa déli részén 40-50 fokos kánikula is lehet

Forrás: Shutterstock -
kánikula melegrekord Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem csak Magyarország, de egész Európa szenved a forróságtól. Sőt, nálunk még egész jó a helyzet, ahhoz képest, hogy olyan ország is van, ahol 50 fokra lehet számítani.

Az idei nyár első hőhulláma hőségriasztást hozott és július utolsó napjain hajnalra olyannyira nem frissült fel a levegő, hogy hétfőn és kedden is megdőlt a legmagasabb minimumrekord. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapest Lágymányos állomásán 31-én, kedden csupán 24,4 fokig csökkent a hőmérséklet. Az eddigi legmagasabb minimum-hőmérsékletet Budapesten 1921-ben a Gellérthegyen mérték, ami 24 fok volt kereken - írja a ripost.

Hétfőn szintén Lágymányos állomáson csupán 24,7 fokig hűlt le a levegő, megdöntve ezzel az 1994-es 23,9 fokos rekordot - írja az Időkép.

Forrás: Shutterstock

Közben Európa más tájain is elviselhetetlen hőség tombol. Erős hőhullám sújthatja az Ibériai-félszigetet, a hétvégén 40-45 fok körüli hőmérsékletre lehet számítani, de néhol ennél is melegebb lehet. Rendkívül erős hőhullám érkezik Spanyolországba és Portugáliába a következő napokban. A Szahara felől trópusi eredetű levegő érkezik az Ibériai-félsziget térségébe, melynek hatására többfelé emelkedhet 40-45 fokig a hőmérséklet. Sőt, egyes előrejelzések szerint Portugália déli részén akár 50-51 fok is lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.