globális felmelegedés időjárás Alaszka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rekordmeleg van Alaszka északi, sarkvidéki részén, ahol jelenleg csaknem 20 Celsius-fokkal magasabb a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál.

Rick Thoman klímaszakértő, a fairbanksi Alaszkai Klímakutató Központ munkatársa szerint az északi partvidéken fekvő Barrow városban a hőmérséklet az elmúlt héten mínusz 1 Celsius-fokra emelkedett, holott ilyenkor mínusz 20 Celsius-fok a megszokott.

Sok városban mérnek rekordhőmérsékleteket. Thoman meglátása szerint összefüggés tapasztalható a Föld általános felmelegedése és az enyhe időjárás között. „Áprilisi vagy májusi időjárás volt márciusban, és a február is szokatlanul meleg volt” – mondta.

Alaszka megsínyli a túl enyhe időt: több szánhúzóversenyt le kellett mondani a hóhiány miatt. A közlekedésben is okoz problémákat a hőmérséklet emelkedése, a befagyott folyókat ugyanis nem használhatják közlekedésre az autók és teherautók, mivel túl vékony rajtuk a jég.

A fókapopulációt is érinti a túlzottan enyhe idő, az anyaállatok ugyanis normál esetben a jégen hozzák világra borjaikat.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.