Háromszorosára nőtt az elhízottak aránya világszerte 1975 óta

zsír genetika elhízás testzsír
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Norvég kutatók szerint háromszorosára nőtt az elhízott felnőttek aránya világszerte 1975 óta. Ennek oka az étrend változása, a mozgáshiány és a genetika. - állapították meg norvég kutatók egy nagyszabású, több mint százezer fős tanulmányban.

A genetikailag hízásra hajlamosak esetében az egészségtelen életmód hatásai súlyosbították a problémát, még többet szedtek magukra - mutatták ki a Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem kutatói a British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Az 1970-es évek közepén a felnőttek mintegy négy százaléka volt elhízott, 2016-ra arányuk 13 százalékra emelkedett (a férfiak körében 11 százalék, a nőknél 15 százalék) az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. A 30 vagy annál magasabb testtömegindexű (BMI) emberek elhízottak, esetükben nagy a szívroham, a stroke, a cukorbetegség és egyes daganatos betegségek kockázata. A 25-30 közötti BMI túlsúlynak számít. Jelenleg mintegy kétmilliárd 18 év fölötti embernek, az összes felnőtt 39 százalékának a testtömegindexe 25 vagy annál több, közülük 700 millió klinikailag elhízott. Az elhízottak aránya a gyermekek esetében még jobban nőtt, az 1975-ös négy százalékról 18 százalékra ugrott.

Forrás: Shutterstock


A norvég kutatók arra kerestek választ mintegy 120 ezer embert rendszeresen mérve 1963 és 2008 között, hogy a környezet és a gének miként hatnak az elhízásra. Kimutatták, hogy a felnőttek esetében az elhízás az 1980-as, 1990-es években kezdődött. Az 1970 után születetteknél jóval valószínűbb volt a magasabb testtömegindex fiatal felnőttként, mint a korábbi generációknál.

A kutatók kimutatták ugyan az erős összefüggést a genetikai jellemzők, a környezet és az elhízás között, a tanulmánynak azonban nem volt célja megállapítani a közvetlen ok-okozatot.

A jósnő szerint Kiszel Tünde férfi lehetett előző életébenhttp://www.life.hu/sztarok/20190706-a-josno-szerint-kiszel-tunde-ferfi-lehetett-elozo-eleteben-fem3-cafe.htmlRadics Ágnes jósnő a FEM3 Café műsorában arról beszélt, hogy mi várható idén Kiszel Tünde és a lánya életében. Olyasmi is elhangzott, amitől leesett a naptárdíva álla. TV + SztárokOrigoKeresztes Ildikó jobban néz ki mint valaha: felszedett néhány kilóthttp://www.life.hu/sztarok/20190706-keresztes-ildiko-enekesno-jobban-nez-ki-mint-valaha-felszedett-nehany-kilot.htmlA mindig karcsú énekesnő a saját bevallása szerint 7-8 kilót hízott az utóbbi időben: Ez azonban pont, hogy az előnyére vált, teljesen kisimult, valósággal ragyog. TV + Sztárok--Erekciójáról posztolt Diplo, a világhírű DJ: nem szokványos Insta-fotó (18+)http://www.life.hu/sztarok/20190706-erekciojarol-posztolt-diplo-a-vilaghiru-dj-nem-szokvanyos-instafoto.htmlBizarr fotót töltött fel az Instagramjára a világhírű DJ, Diplo. TV + SztárokOrigoÍgy ünnepelte huszadik házassági évfordulóját David és Victoria Beckhamhttp://www.life.hu/sztarok/20190706-igy-unnepelte-huszadik-hazassagi-evfordulojat-david-es-victoria-beckham.htmlA versailles-i kastélyban ünnepelte huszadik házassági évfordulóját David és Victoria Beckham. A sztárpár 1999. július 4-én mondta ki a boldogító igent. TV + Sztárok--Hatalmas lakodalmat tervez Demcsák Zsuzsa és fiatal férje: íme a részletekhttp://www.life.hu/sztarok/20190706-hatalmas-lakodalmat-tervez-demcsak-zsuzsa-es-fiatal-ferje-ime-a-reszletek.htmlAugusztusban készül összeházasodni Demcsák Zsuzsa és négy évvel fiatalabb férje, Krishan Dangwal. Fogadalmukat hivatalosan is meg akarják erősíteni Magyarországon. TV + SztárokOrigoZséda egy fekete bőrszoknyában mutatta meg törékeny alakját – Fotóhttp://www.life.hu/sztarok/20190705-zseda-egy-fekete-borszoknyaban-mutatta-meg-torekeny-alakjat-foto.htmlZsédán egyszerűen nem fog az idő. Íme a bizonyíték. TV + Sztárok

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.