Katy Perrynek több százezret kell fizetnie plagizálás miatt

Forrás: Getty Images/Pascal Le Segretain -
Katy Perry plagizálás kártérítés bíróság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Döntött a bíróság: Katy Perrynek több százezer dollárt kell fizetnie, amiért a Dark Horse című slágeréhez részleteket másolt egy rapper dalából.

Kétmillió hétszázezer dollár (797 millió forint) kártérítést ítélt meg csütörtökön Marcus Gray keresztény rappernek az a Los Angeles-i bíróság, amely a hét elején kimondta, hogy Katy Perry a rapper dalából másolt részleteket Dark Horse című 2013-as slágeréhez – számolt be róla az MTI.

Az ügyben született hétfői ítélet szerint az énekesnő Gray Joyful Noise című 2008-as dalának egyes elemeit használta slágeréhez. A Flame művésznéven zenélő rapper először 2014-ben perelte be Perryt a szerzői jog megsértéséért.

Az amerikai énekesnő, aki nem volt jelen a kártérítési összeg bejelentésekor, a per során azt mondta, a Dark Horse teljesen eredeti, saját mű, és hogy a rappert egyáltalán nem ismerte. Ügyvédje szerint a Joyful Noise elektronikus üteme olyannyira általános, hogy nem állhat szerzői jogvédelem alatt. A felperes és a bíróság azonban máshogy látta.

Jogi képviselője szerint Perry fellebbez az ügyben.

Katy Perry plagizált, ezért fizetnie kell a bíróság szerint Forrás: Getty Images/Pascal Le Segretain

A Dark Horse nagyjából 31 millió dollár bevételt hozott a Capitol Records kiadónak, Perry pedig csaknem 3,2 millió dollárt keresett vele.

Az illetékes Los Angeles-i bíróság csütörtökön a lemezkiadót 1,2 millió dollár, Perryt 550 ezer dollár kártérítés megfizetésére kötelezte. A fennmaradó összeget a producereknek és a dal többi közreműködőjének kell megfizetnie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.