Bűnösnek találták azt a rendőrnőt, aki tévedésből agyonlőtte szomszédját

Forrás: Shutterstock -
rendőrnő emberölés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
 Egy dallasi bíróság kedden bűnösnek mondta ki azt a rendőrnőt, aki egy évvel ezelőtt tévedésből agyonlőtte a szomszédját - jelentette vezető hírben több amerikai médium. A 31 éves Amber Guyger fehér bőrű, áldozata pedig, a 26 éves Botham Jean afroamerikai. A rendőrnőt azonnal elbocsátották és a per is megindult. A The Washington Post értékelése szerint azért is kísérte különös figyelem az ügyet, mert az ilyen esetek többségében a rendőrök ellen nem indul eljárás.

A 2018 szeptemberében történt gyilkosság óriási vihart kavart az Egyesült Államokban. A texasi Dallas utcáin napokig tüntettek, és többek a rendőrség, illetve a rendőri fegyverhasználat reformjára szólítottak fel.

Forrás: Shutterstock

A rendőrnő azon a napon szolgálatból hazatérve véletlenül nem a saját, hanem egy emelettel lejjebb lakó szomszédja lakásába hatolt be. Az ajtónál ugyanis zajt észlett, s azt hitte, betörő matat. Azonnal fegyvert fogott és lőtt. Csak ezután derült ki, hogy lakást tévesztett és a saját szomszédját lőtte agyon.
A történteket akkor is és most is nem kevesen magyarázták annak példájaként, hogy egy fehér rendőr egy fegyvertelen feketét lőtt agyon. Az amerikai rendőröket egyébként is gyakran éri a feketék elleni aránytalan fegyverhasználat vádja.

A tárgyaláson - a Dallas Morning News című helyi lap tudósítása szerint - Amber Guyger többször is könnyes szemmel kért bocsánatot azért, amit elkövetett. Bűnéért öt évtől életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélhetik.

A keddi bírósági döntés után Lee Merritt, az áldozat ügyvédje újságíróknak azt mondta: ez óriási győzelem nemcsak Botham Jean családja számára, hanem - ahogy édesanyja fogalmazott - " Amerika feketéi számára is".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.