Ritka mélytengeri delfineket mosott partra a víz Ausztráliában

Forrás: NOAA -
ritka Ausztrália mélytengeri élővilág delfin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány héten belül két ritka mélytengeri delfint is partra mosott a víz egy ausztrál partszakaszon.

A két egyedet a Viktória állambeli Port Fairy keleti partjainál találták meg. Csak az egyik állat tetemét tudták a hatóságok megvizsgálni.
Erről a fajról viszonylag keveset lehet tudni, mivel a déli félteke hűvös, mélytengeri vizeit kedveli. A déli felemásdelfin (Lissodelphis peronii) könnyen felismerhető felül fekete, alul fehér színezetéről.
Mandy Watson, Viktória állam környezetvédelmi hatóságának munkatársa szerint a decemberben megtalált állat az első olyan feljegyzett példány, amely partra sodródott az államban. Vizsgálata már folyik.

Képünk illusztráció Forrás: NOAA

A második állatot a múlt héten találták meg egy az elsőhöz közeli helyszínen. A tetemet hamarosan visszamosta a víz a tengerbe.
A déli felemásdelfin a szakértők szerint akár ezer példányt is tartalmazó csoportokban él a mélytengerekben. Kevés információval rendelkeznek róluk a kutatók, megfigyelésük ugyanis meglehetősen drága és bonyolult.
"Nem tudunk sokat erről a fajról, mert olyan élőhelyen fordulnak elő, amelyek nagyon zordak és távoliak, ami nagyon bonyolulttá tesz mindent" - mondta Paul Tixier, a Deakin Egyetem tengerkutatója.
A szakértők remélik, hogy hamarosan elvégezhetnek olyan teszteket, melyek segíthetnek feltárni a ritka állatok halálának okát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.