Néhány héten belül két ritka mélytengeri delfint is partra mosott a víz egy ausztrál partszakaszon.

A két egyedet a Viktória állambeli Port Fairy keleti partjainál találták meg. Csak az egyik állat tetemét tudták a hatóságok megvizsgálni.
Erről a fajról viszonylag keveset lehet tudni, mivel a déli félteke hűvös, mélytengeri vizeit kedveli. A déli felemásdelfin (Lissodelphis peronii) könnyen felismerhető felül fekete, alul fehér színezetéről.
Mandy Watson, Viktória állam környezetvédelmi hatóságának munkatársa szerint a decemberben megtalált állat az első olyan feljegyzett példány, amely partra sodródott az államban. Vizsgálata már folyik. 

Képünk illusztrációForrás: NOAA

A második állatot a múlt héten találták meg egy az elsőhöz közeli helyszínen. A tetemet hamarosan visszamosta a víz a tengerbe.
A déli felemásdelfin a szakértők szerint akár ezer példányt is tartalmazó csoportokban él a mélytengerekben. Kevés információval rendelkeznek róluk a kutatók, megfigyelésük ugyanis meglehetősen drága és bonyolult.
"Nem tudunk sokat erről a fajról, mert olyan élőhelyen fordulnak elő, amelyek nagyon zordak és távoliak, ami nagyon bonyolulttá tesz mindent" - mondta Paul Tixier, a Deakin Egyetem tengerkutatója.
A szakértők remélik, hogy hamarosan elvégezhetnek olyan teszteket, melyek segíthetnek feltárni a ritka állatok halálának okát.