Hosszú évekig tartó felújítás után újra megnyílt a látogatók előtt az egyiptomi Dzsószer-piramis.

 

Dzsószer fáraó lépcsős piramisa, a szakkarai nekropolisz leglátványosabb építménye, a valaha épült legrégibb piramis.  

A 60 méter magas, 4700 éves kőépítmény restaurálására 104 millió egyiptomi fontot (2 milliárd forint) költöttek, a felújítás 2006-ban kezdődött, 2011 és 2013 között az egyiptomi forradalom miatt szünetelt.
Helyszűke miatt a ritka piramist naponta csak 45 látogató keresheti fel.

Dzsószer fáraó piarmisa SzakkarábanForrás: Kingtut / Wikipedia

A piramis építtetője a III. dinasztia legjelentősebb uralkodója, Dzsószer fáraó volt, tervezője pedig a világ első ismert tudósa, a polihisztor Imhotep, akit zsenialitásáért később istenként tiszteltek Egyiptomban. Imhotepet egyesek a világ első építészeként tartják számon.

A felújítás célja az összeomlás előtt álló piramis megmentése volt. A négy külső homlokzat restaurálásán kívül helyreállítási munkálatokat végeztek a piramis belsejében is, így renoválták a sírkamrához vezető folyosókat, a 28 méter mély és 7 méter széles sírkamrát és a fáraó szarkofágját is.
A 14 évig tartó renoválás során viták támadtak a munka minőségéről, végül a műemlékvédelmi minisztérium elismerte, hogy egy porréteg eltakarítása szükségtelen rongálást okozott a piramisban, hátrányosan hatott ki a statikára, és az építmény kulcselemeit tette ki az időjárás viszontagságainak.

Forrás: MTI