Koronavírus: a regisztráltnál kétszer többen lehetnek a fertőzöttek Ausztriában

Forrás: APA-PictureDesk/HELMUT FOHRINGER / APA / picturedesk.com/Helmut Fohringer -
COVID-19 Ausztria koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akár több mint kétszer annyi koronavírussal fertőzött ember lehet Ausztriában, mint amennyiről a hivatalos adatok beszámolnak - derült ki egy reprezentatív felmérésből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra.

Az Oktatási, Tudományos és Kutatási Minisztérium megbízásából 1544 lakoson végezték el a koronavírus-tesztet szúrópróbaszerűen. Arra voltak kíváncsiak, hányan estek át április elején koronavírus-fertőzésen, anélkül, hogy tudomásuk van róla. A felmérés eredményéből következtetéseket vonnak le arra vonatkozóan, hogy az ország lakosságának mekkora hányada kaphatta meg a fertőzést.

A hivatalos adatok szerint április 6-án 12 200 SARS-CoV-2-vírussal fertőzöttet tartottak nyilván, közülük 3400-at gyógyultnak nyilvánítottak, a halottak száma 220 volt.

Forrás: APA-PictureDesk/HELMUT FOHRINGER / APA / picturedesk.com/Helmut Fohringer

Christoph Hofinger, az adatokat elemző SORA Intézet vezetője elmondta: április elején jelentősen magasabb volt a fertőzöttek száma. Arra lehet következtetni, hogy Ausztriában nagy valószínűséggel a lakosság 0,33 százaléka (28 500 fő) is megfertőződhetett, de akár a 67 400-at is elérhette azoknak a száma, akik megkapták a vírust.
A felmérés kapcsán az oktatási miniszter hangsúlyozta, hogy "az óvintézkedések helyesek", és ezeket az elkövetkező hetekben is követni kell, egészen addig, amíg "csökken a fertőzésveszély" - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az óvintézkedések nélkül sokkal többen megfertőződhettek volna.
Arról is beszélt, hogy a reprezentatív felmérések folytatódnak; április 16-ától 2800 16 év feletti lakost vizsgálnak majd. Ausztriában a hivatalos adatok szerint mostanáig 13 404-en fertőződtek meg koronavírussal; közülük 6065 embert időközben gyógyulttá nyilvánítottak. 319-en estek áldozatául a koronavírus okozta betegségnek.
A nyilvántartott fertőzöttek száma csütörtök óta 7,4 százalékkal csökkent. A kórházban ápoltak száma pedig március vége óta nem volt ennyire alacsony (1032 fő).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.