Vuhanban élő magyar zeneszerző vallott az ottani helyzetről: "Láttuk, hogyan vitték el a fertőzötteket és a halottakat"

Vuhan koronavírus Keresztes Zoltán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
7917 km-re található Budapesttől Kínában Vuhan, a Hupej tartomány legnagyobb városa. A Life.hu-nak exkluzív interjút adott a koronavírus kiindulópontjában élő, egyetlen ottmaradt magyar, a TV2 #maradjotthon műsorának egyik szereplője, a zeneszerző, Keresztes Zoltán.

Keresztes Zoltán zenész-zeneszerzőként korábban megfordult mindenfelé a világban. Több műfajban is dolgozott, amikor 2011-ben Szingapúrba hívták zenei vezetőnek, onnan indult egyenesen Kínába. 2014-től él Vuhanban, ahonnan származtatják a világot karanténba záró koronavírust. Szabó Simon jó barátjaként került a #maradjotthon című műsorba, nyomós oka volt, hogy elvállalja a szereplést.

Keresztes Zoltán Szabó Simonnal telefonál Forrás: TV2/#maradjotthon

"Első kézből tapasztalhattuk meg, milyen az, amikor lezárnak egy sokmilliós várost. Láttuk, hogyan vitték el a fertőzötteket és a halottakat. Komoly érzelmi skálát éltünk meg. Segítő szándékkal mindenképp szerettem volna megosztani ezeket a pillanatokat, ezért is vállaltam a szereplést a TV2 #maradjotthon doku-reality-jében" - mesélte a Life.hu-nak Zoltán.

Vuhanban élő magyar zeneszerző vallott az ottani helyzetről Forrás: Keresztes Zoltán

A koronavírusról az első információt december 31-én kapták Zoltánék. Egy DJ ismerősük figyelmeztette őket, hogy vigyázzanak, viseljenek maszkot, mert van egy titokzatos vírus a városban. Ezzel szemben a városvezetés csak január 20-án jelentette be, baj van.

Egyetlen közmédia van, így csak egyféle hírek jutnak el az emberekhez. Zengenek a dicsőítő jelszavak, és az amerikaiak átkozása.

A kínai városok közül Vuhan a legkevésbé modern nagyváros, a lakosság zöme parasztcsaládból származó, aluliskolázott, vélemény nélküli munkás proletár.

"Amikor a nagyvárosokban már nem volt feltűnő külföldinek lenni, itt Vuhanban, ahogy a párommal végigmentünk az utcán, csodálkozó szemek kémleltek minket." - árulta el Zoltán.

Az új narratíva szerint, külföldiek vitték be a vírust Kínába. A hírekben többször is elhangzott, hogy amerikai katonák műve a járvány.

"A rengeteg megbetegedés és áldozat sokkolta az embereket. Ezrek vesztették el családtagjaikat és a kormányzat még ha tudott is a veszélyről, hetekig mégsem tett semmit annak érdekében, hogy időben megfékezze a járványt. Ez a felelőtlen magatartás - az ellenpropaganda és a dicsőítő himnuszok ellenére - maradandó nyomot hagyott a lakosságban" - mondta.

Zoltán megdöbbentő beszámolójában elmondta,

mindössze 250 méterre van egy laboratórium attól a piactól, ahonnan eredeztetnék a kórokozó terjedését. A világjárvány kitörésekor a labor vezetője nyom nélkül eltűnt.

Nem hinném, hogy szánt szándékkal terjesztették volna el a vírust, de ez csak az én véleményem. Fontos elmondani, hogy a felelős vezetők sokáig semmit sem tettek a járvány megfékezése érdekében.

76 napot volt karanténban Vuhan.

A lakosságot először SMS-ben értesítették a 12 óra múlva kezdődő korlátozásokról, minden előzmény nélkül.

Először csak a tömegközlekedést zárták le a reptérrel együtt, másnap már járművek sem közlekedhettek. Február 13-án kezdődött a kijárási tilalom. "Mivel mindenki rettegett a lappangási időtől, így aki csak tehette, meghúzta magát."

Hivatalosan sokáig azt hangoztatták a kínaiak, hogy 2 hét alatt levonul a járvány. A közmédiájukban ugyan nem jelentek meg a nyugati hírek, de a közösségi hálókon terjedő információkat nem tudták eléggé leblokkolni a cenzorok.

Keresztes Zoltán Forrás: Keresztes Zoltán

A legelső mélypont akkor volt, mikor 4 nap után realizáltuk, hogy ez a helyzet tényleg megtörténik a szemünk láttára. Ez a valóság a tökéletesnek hitt életünkben. Szürreális volt.

Keresztes Zoltán egyedül maradt magyarként Hupej tartományban. Mivel barátnőjével nem házasok, esélyük sem volt azonnal Magyarországra költöznik, hiszen kínaiként a schengeni övezetbe engedélyt kapni legalább 3 hét. "Nem volt kérdés, hogy nem hagyom itt egyedül Fifit" - árulta el a zeneszerző.

A #maradjotthon csütörtöki szereplője a magyaroknak azt üzeni, mindenki vigyázzon magára és tartsunk távolságot. Szerinte ez az egyetlen, amit tenni tudunk magunkért, a családunkért és mindenki másért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.