Koronavírus: Müller Cecília szerint fogy a türelem

Forrás: MTI/Balogh Zoltán -
védekezés országos tisztifőorvos Müller Cecília türelem koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lakosság körében fogy a türelem a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozó intézkedésekkel szemben, de mindenki tartsa be a szigorodó higiénés szabályokat - kérte az országos tisztifőorvos vasárnap a közmédiának adott nyilatkozatában, hangsúlyozva, hogy minden korosztálynak és egyénnek felelőssége van.

Müller Cecília a nagyvenyimi orvosi rendelőben adott nyilatkozatában elmondta, nagy tempóban ível felfelé a koronavírus-járvány, 11-14 naponta megduplázódik a betegek száma. Hozzátette, hogy Európa-szerte nagyon dinamikus emelkedés figyelhető meg, sok országban szinte a teljesítőképessége határához érkezett az egészségügyi ellátórendszer. A járvány második hullámának dinamikája Magyarországon is rendkívül intenzív, exponenciálisan, vagyis minden nap egyre nagyobb mértékben emelkedik a fertőzöttek száma. Ez abból következik, hogy egy koronavírus-fertőzött több embernek tudja átadni a betegséget - fejtette ki, hangsúlyozva, a járvány terjedésének megakadályozáséért rendkívül fontos elkülöníteni a fertőzötteket.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos Forrás: MTI/Balogh Zoltán


Müller Cecília megerősítette, az egészségügyi ellátórendszer működőképességének fenntartásáért, a megfelelő számú kórházi ágy rendelkezésre állásáért elhalasztják a nem sürgős beavatkozásokat. A tisztifőorvos a fertőződések számának csökkentését nevezte elsődleges célnak, és kérte, hogy mindenki tartsa be a szigorodó higiénés szabályokat. A tisztifőorvos szerint mindenkinek "egészséges védekezési ösztönt" kell követnie, ennek része, hogy ahova nem muszáj, ne menjen. Müller Cecília a szabadtéri maszkhasználatot is ajánlotta azokban az esetekben, amikor nem lehet tartani az emberek közötti másfél méteres távolságot, továbbá a kézfogással, puszival történő üdvözlést is kerülendőnek nevezte. Emellett ismét javasolta a rendszeres testmozgást, a helyes táplálkozást, a belső terek szellőztetését és az influenza elleni védőoltást.

A tisztifőorvos kitért arra is, hogy diagnosztikai célra megfelelő, de tömeges szűrésre nem alkalmas az antigén alapú gyorsteszt, mivel az sok esetben nem mutatja ki a fertőzöttséget és hamis biztonságérzetet alakít ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.