Március 15. - Ez lesz az egyetlen helyszíni központi rendezvény a nemzeti ünnepen

zászlófelvonás március 15. nemzeti ünnep
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus-járvány miatt idén is a Parlament előtti zászlófelvonás lesz az egyetlen, helyszíni központi rendezvény a nemzeti ünnepen, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapján. Áder János köztársasági elnök ünnepi beszédét a közmédia közvetíti. Az állami kitüntetéseket nem adják át, a díjazottak névsorát nyilvánosságra hozzák.

A kormányzati oldalon található tájékoztatás szerint a zászlófelvonás reggel 8 órakor lesz a Kossuth Lajos téren. Magyarország lobogóját Benkő Tibor honvédelmi miniszter engedélyével vonják fel katonai tiszteletadással. Ezt követően Áder János mond beszédet, amelyet az M1 aktuális csatorna, a Duna Televízió és a Kossuth rádió közvetít majd.

Kövér László házelnök a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány délutáni, online megemlékezésén mond köszöntőt.

Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonása - Kossuth tér, március 15., 2020.03.15. Fotó: Hirling Bálint - Origo


A Nemzeti Múzeum online tárlatvezetésre hívja azokat, akik a járványügyi korlátozások betartása mellett is felelevenítenék a reformkor vívmányait, végigkísérnék a forradalmi ifjúságot március 15-e napján, és felidéznék a szabadságharc eseményeit. A 60 perces, internetkapcsolatot igénylő program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a honlapon, az egyes időpontokra kattintva lehetséges: .

A nemzeti ünnepek Youtube-csatornáján pedig ingyenesen elérhetővé tesznek három filmet, Sára Sándor 80 huszárját, Lugossy László Szirmok, virágok, koszorúk című alkotását és Jankovics Marcell János vitézét.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt elmaradnak a március 15-ei helyszíni ünnepségek, csak a zászlófelvonást tartják meg. A Kossuth- és Széchenyi-díjak átadását is későbbre halasztják, de a díjazottak névsorát az ünnep napján nyilvánosságra fogják hozni - tette hozzá.

Március 15-e a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, és 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.