Színészek, akinek hatalmas sikert hozott Sherlock Holmes

siker sorozat színész Sherlock Holmes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Guinness Rekordok Könyve szerint Sherlock Holmes minden idők legtöbbször filmre vitt irodalmi alakja, akit több mint 250 mozis és tévés produkcióban alakítottak már különféle színészek. A Netflix frissen debütáló, A Baker Street-i vagányok című sorozatának apropóján összegyűjtöttük a legemlékezetesebb Sherlockokat.

Basil Rathbone

Sherlock Holmes már a kezdet kezdetén, 1900-ban felbukkant a filmvásznon egy némafilmben, de az első olyan színész, akinek a személye igazán szorosan összefonódott a zseniális detektívvel néhány évtized múlva Basil Rathbone volt. Rathbone 1939 és 1946 között nem kevesebb, mint 14 filmben játszotta Sherlockot, amelyek közöl a többség a szokásos kosztümös darab volt, de néhányat áthelyeztek a korabeli jelenbe, és Sherlock nácik ellen küzdött bennük.

Jeremy Brett

A tévéképernyő első igazán híres Sherlockja az angol Jeremy Brett lett, aki 1984 és 1994 között szerepelt a klasszikus Sherlock Holmes kalandjai című televíziósorozatban. 41 részben játszott a hazánkban is ismertté vált szériában, és lényegében Sherlock Holmes-ként halt meg, hiszen a sorozat még egyáltalán nem zárult le, amikor váratlanul elvitte a szíve.

Benedict Cumberbatch

Ami Brett volt a nyolcvanas-kilencvenes éveknek, az Benedict Cumberbatch a 21. századnak: egy korszak tévés Sherlock Holmesa. Az örökzöld karaktert (és persze hű társát, hisz ne feledkezzünk meg a Sherlockok mellett a Watsonokról sem) mai környezetbe helyező, Sherlock című sorozat a valaha volt legmenőbb és legszellemesebb dolgok egyike, ami tévéképernyőre került. Nem mellesleg pedig szupersztárt teremtett Benedict Cumberbatchből.

Ian McKellen

A Mr. Holmes című filmben a veterán angol színészlegenda az idős Sherlock Holmes-t játszotta el, aki már kezdi elveszteni azt, ami a legtöbbre tartott értéke volt egész életében: az elméje élességét és memóriáját. Visszavonultan él, de egy utolsó ügyet még meg kell oldania, miközben összebarátkozik a házvezetőnőjének kisfiával.

Robert Downey Jr.

A 21. század a mozivásznon is megérdemelt egy új Sherlock Holmes-t, akit ráadásul a vagány gengsztersztorik nagy mestere, Guy Ritchie álmodott újjá két filmben. Az ő értelmezésében Sherlocknak nem csak az elméje, de az ökle és a dumái is pusztító fegyverek, ennek megjelenítésére pedig tökéletes választásnak bizonyult Robert Downey Jr. És már készül a harmadik rész!

Jonny Lee Miller

Valószínűleg nem sokan tippelnének pont őrá, de jelenleg Jonny Lee Miller az a színész, aki a legtöbb alkalommal eljátszotta Sherlock Holmes-t a kamerák előtt. Ehhez az kellett, hogy páratlanul sikeresnek bizonyuljon a Sherlock és Watson (Elementary) című sorozat, amiben 2012 és 2019 között 154 epizódban alakította a nyomozót, egy női Watsonnal (Lucy Liu) az oldalán.

Henry Lloyd-Hughes

Sherlock Holmes figurájának gazdagságát mutatja, hogy az újabb és újabb adaptációk még mindig képesek újabb és újabb nézőpontból bemutatni a történeteit, ráadásul újra és újra általános érdeklődést kiváltva. A Netflix március 26-án debütáló új sorozatában, A Baker Street-i vagányokban Sherlock Holmes és Dr. Watson csak mellékszereplő, a középpontban az őket segítő utcagyerekek állnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.