Ez a ország már túl van a tetőzésen, mégsem enyhítenek - Ez az oka

Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon -
járvány Franciaország tetőzés enyhítés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Franciaország túl van a koronavírus-járvány újabb hullámának tetőzésén, de a kormány még korainak tartaná a korlátozások enyhítését.

Olivier Véran egészségügyi miniszter elmondta: öt napja megkezdődött a járvány visszahúzódása, a 40 ezret is meghaladó napi esetszám jelenleg átlagosan 33 ezerre, a reprodukciós ráta pedig 0,9 alá csökkent, azaz már nem minden fertőzött adja tovább a vírust. A tárcavezető ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a kórházban ápoltak számát illetően a nagyon magas plató vége még nincs közel, mert a napi esetszám csökkenése nem elég gyors. Véran szerint ezért a helyzet még törékeny.
A kórházakban csaknem 32 ezer fertőzöttet ápolnak, és az intenzív osztályok rendelkezésére álló 8 ezer ágyon csaknem 6 ezer súlyos beteg fekszik, ami kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, de több az őszi második hullám tetőzéséhez képest.

Zárva tartó üzletek a francia főváros Montmarte negyedében Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon


Kedd este az egészségügyi tárca azt is bejelentette, hogy a felnőtt lakosság negyede, mintegy 13 millió ember már megkapta az első vakcinadózist, 4,5 millióan (8 százalék) pedig mindkét adagot.
A legtöbb járványügyi szakember szerint még mindig túl sok a fertőzött ahhoz, hogy a vírus tényleges megfékezéséről lehessen beszélni, és attól is tartanak, hogy az iskolák jövő heti újranyitása miatt ismét megemelkedhet a napi esetszám.

A miniszter mindenesetre arra kérte a franciákat, hogy továbbra is tegyenek meg minden erőfeszítést azért, hogy az egy hónappal ezelőtt bevezetett korlátozások, mindenekelőtt a tíz kilométeres körzeten túli lakhelyelhagyási és az éjszakai kijárási tilalom mielőbb meghozza a gyümölcsét.

Olivier Véran ugyanakkor megerősítette, hogy a kormány előzetes bejelentésének megfelelően a kisiskolások 11 éves korig jövő hétfőn visszatérhetnek az iskolapadokba, a felsőbb osztályokba járóknak és a középiskolásoknak május 3-án indul újra az oktatás személyes jelenléttel.
"Május közepétől elképzelhető az intézkedések egy részének enyhítése" - mondta a tárcavezető, aki szerint régiónként különböző időpontokban kellene felfüggeszteni a korlátozásokat.

Emmanuel Macron államfő korábban jelezte, hogy a csaknem nyolc hónapja zárva tartó vendéglátóhelyek teraszai és a múzeumok újranyitásával kezdődhet május közepén a korlátozások fokozatos enyhítése, de más részleteket nem közölt, és a nyitás feltételeit (esetszám, oltottak vagy kórházi betegek száma) sem részletezte. A nem alapvető termékeket árusító boltok megnyitásának időpontja egyelőre nem ismert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.