A virológus elárulta, veszélyes-e a tüskefehérje, ami az oltóanyagokban van

Forrás: MTI/Rosta Tibor -
tüskefehérje oltóanyag koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aggodalomra adott okot a hír, ami egy tudományos szaklapban jelent meg, hogy a koronavírus tüskefehérjéi a vírus jelenléte nélkül is komoly gondokat okozhatnak a tüdőben. Boldogkői Zsolt virológus elárulta, van-e okunk aggodalomra.

Egy egereken végzett kísérlet rémísztő eredményei keltettek felbolydulást az interneten. Eszerint a koronavírus felszínén található tüskefehérje a vírus jelenléte nélkül is komoly problémákat tud okozni a tüdőben. A vírus ellen bevetett vakcinák mindegyikében található tüskefehérje. Boldogkői Zsolt virológus elárulta a Riposnak, kell-e aggódnunk.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

"A kísérletben tüskefehérje darabokat vittek be olyan egér szervezetébe, amely emberi ACE2 receptorokat (ezt ismeri fel a vírus) fejleszett ki a tüdő sejtjeibe. A harmadik generációs (mRNS és adenovírus vektor–alapú) vakcinákban lévő tüskefehérjét viszont az mRNS vagy gén maga termelteti meg a sejttel, és így az nem kering a szervezetben" - mondta a szakember, aki szerint ha jelentős számban citokin vihart okoznának az oltottakban, ez már régen kiderült volna.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.