A Titanic túlélői egy magyar orvosnak köszönhetik megmenekülésüket: 705 életet mentettek meg

Forrás: Ken Marschall -
Titanic Dr. Lengyel Árpád
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
109 évvel ezelőtt a világ legnagyobb és legbiztonságosabbnak hitt luxushajója, a Titanic útnak indult, de soha nem ért célba. Azt viszont kevesen tudják, hogy a túlélők a Carpathia nevű hajó magyar orvosának köszönhetik a megmenekülésüket. Az unokája mesélte el a hot! magazinnak a hős nagyapa történetét.

Tragikus baleset rázta meg a világot 1912. április 14-én: a Titanic nevű óceánjáró jéghegynek ütközött az Atlanti-óceánon. A süllyedő hajó vészjelzését tőle három és fél órára lévő Carpathia fogadta, ezen szolgált az akkor 26 éves dr. Lengyel Árpád is. Az unokája mesélt a hot!-nak az orvos hőstettéről.

A Titanic 1912. április 15-én hajnali 2 óra 20 perckor merült a mélybe Forrás: Ken Marschall

"Nagyapám 1909-ben végzett az orvosi egyetemen. Megpályázta a Carpathia hajóorvosi állását, akkor még nem sejtette, hogy ez lesz az első és egyben utolsó hajóútja is" – mesélte az unoka.

Az éjszakában békésen úszott a Carpathia, amikor vették a Titanic vészjelzését. Amire a helyszínre értek, a luxushajót már teljesen elnyelte a víz.

Mentőcsónakokba és fadarabokba kapaszkodó túlélők kiabáltak, összesen 705 embert segítettek fel a Carpathia fedélzetére.

A nyolc nászutas pár közül hatból csak az asszonyok kerültek elő. A gyerekek keresték az édesanyjukat, sokan árván maradtak közülük. A történtek rettenetesen megviselték a nagyapámat,

A hot! Magazint megtalálod digitális formában is a digitalstand.hu/hot oldalon.

Így néztek ki valójában a Titanic megfilmesített szereplői - Fotók a színészekről és az eredeti utasokról

A Titanic című film megjelenése 1997-ben óriási port kavart és azóta is töretlenül vezeti a romantikus filmek listáját. A Leo és Kate románcával átitatott tragikus történet sokakat megrendített. A film alkotói igyekeztek minél korhűbben és valóságosabban megalkotni a Titanic tragédiáját. Az eredeti víz alól felhozott leletek mellett a szereplőket is próbálták nagyon hasonlóan ábrázolni. Ezeket mutatjuk meg most.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.