Koronavírus: A serdülőkorú fiatalok beoltására buzdítanak amerikai egészségügyi szakemberek

Forrás: Shutterstock -
vakcina fiatalok COVID-19 oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ igazgatója arra kérte a szülőket, a rokonokat és a barátokat, hogy beszéljenek a serdülőkorú fiatalokkal a betegségmegelőzés fontosságáról, és ösztönözzék őket a koronavírus elleni oltás felvételére.

Walensky a CDC által készített tanulmányra hivatkozva azt írta közleményében: a Covid-19 megbetegedés súlyos lehet a fiatal korosztályban. A tanulmány ugyanis azt mutatta, hogy nőtt a koronavírushoz kapcsolódó kórházi kezelések száma az Egyesült Államokban, amely eredmények aggodalmat váltottak ki a szakemberből. "Mélységesen aggaszt a kórházba szállított serdülők száma, és szomorúan látom, hogy mennyi serdülőt kellett intenzív osztályon kezelni vagy lélegeztetni" - mondta a CDC igazgatója.

Forrás: Shutterstock

A tanulmány kimutatta, hogy a legutóbbi hullám alkalmával nőtt a Covid-19 miatt kórházi ellátásra szoruló serdülők aránya. Ezenkívül az is kiderült, hogy a január 1. és március 31. között kórházba került 204 serdülő csaknem egyharmadának intenzív ellátásra volt szüksége. "Ennek a szenvedésnek a nagy része megelőzhető" - fogalmazott Walensky. A szakember hozzátette: "Az oltás jelenti a kiutat ebből a pandémiából. Továbbra is ígéretes jeleket látok, miszerint a járvány végéhez közelítünk ebben az országban. Azonban mindannyiunknak ki kell vennünk a részünket, és be kell oltatni magunkat, hogy átléphessük a célvonalat."
Walensky közleményében felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára is. "Amíg nem kapják meg a védettséghez szükséges összes oltásukat, a serdülőkorú fiataloknak továbbra is maszkot kell viselniük, és be kell tartaniuk az óvintézkedéseket, hogy megvédjék magukat, családjukat, barátaikat és közösségüket" - tette hozzá a szakember. A tanulmány szerint az előírt óvintézkedések betartása nélkül "a Covid-19-hez kapcsolódó kórházi ápolásra szorulók száma lényegesen magasabb lett volna."
Az Egyesült Államokban a 12 éves vagy annál idősebb gyermekeket is oltják már a Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszeripari vállalatok által közösen kifejlesztett vakcinával. A múlt hét elején a Moderna amerikai biotechnológiai cég is bejelentette, hogy oltása hatékonynak és biztonságosnak bizonyult a 12 és 17 év közötti fiatalok körében, és elindítják az engedélyeztetési folyamatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.