Mi lesz a koronavírus után? Ez a három lehetséges forgatókönyv

Forrás: Shutterstock -
Virológus koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenki szeretné örökké elefeljteni a koronavírust, de arra kevés esély van, hogy végleg leszámoljunk vele - így véli legalábbis Boldogkői Zsolt virológus. Szerinte 3 forgatókönyv lehetséges, és az a legkevésbé valószínű, hogy örökre eltűnik. 

A koronavírus már hosszú ideje az életünk része, de remélhetőleg már nem sokáig. Boldogkői Zsolt virológus elmondta, szerinte mi lesz ezután a vírussal, mik a lehetséges forgatókönyvek. Úgy véli, három dolog történhet.

Forrás: Shutterstock

Teljesen eltűnik: erre kicsi az esély

"Az is előfordulhat, hogy teljesen kiirtjuk ezt a vírust a föld felszínéről. Eddig ezt egyetlen humán vírussal sikerült megtenni, a feketehimlővel. Ennek kicsi esélyét látom. Ami e forgatókönyv mellett szól, az, hogy a SARS-CoV-2-t hasonló módszerrel, egy világméretű vakcinázási programmal, próbáljuk kiirtani" - mondta a Metropolnak a virológus

A nyájimmunitási küszöböt világszinten nem lesz egyszerű elérni, mert rengeteg ember vagy nem veszi a fáradtságot, hogy beoltassa magát, vagy egyenesen oltástagadó"

Ahhoz, hogy regionálisan sikerüljön kiirtani, abban is óriási az oltás szerepe. A vírustól való globális megszabadulásnak az az alternatívája, hogy mi itt regionálisan tartjuk távol. Például Magyarországon kanyarójárvány sohasem alakul ki a gyermekkori védőoltások következtében."

Lassan, magától elgyengül a vírus: kicsi rá az esély, és túl sok áldozattal járna

"A modern orvoslás előtti időkben a légúton terjedő vírusok evolúciója a virulencia-gyengülés irányába zajlott. Igen valószínű, hogy ez történt az ember másik négy, ma már csak szimpla náthát okozó koronavírusával is" – mondta a virológus a második lehetőséget, a vírus elgyengülését. De ő ebben nem sok reményt lát, hiszen ez rettentően sok időbe telne. "A modern orvoslás korában nem szabad megengedni az ezzel járó áldozatokat" – mondja

Újabb és újabb, kisebb hullámok: ez a legvalószínűbb

"Egy további szcenárió, hogy magas lesz az átoltottság, ezért kisebb hullámokban, feltehetően szezonálisan újra és újra megjelenik a járvány. Az egészségügy képes lesz megbirkózni a helyzettel, de a vírus folyamatos fenyegetést jelent" - árulta el a szakember a szerinte legvalószínűbb 3. opciót, amivel az is együtt járna, hogy a vírus evolúciója feltehetően abba az irányba haladna, hogy az egészséges fiatalok és gyermekek is egyre nagyobb arányban kaphatnák el a betegséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.