Új óceánja lett a Földnek, itt található!

Forrás: AFP -
óceán természet földrajz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hivatalosan is megneveztek egy új, ötödik óceánt, a Déli-óceánt, amely az Antarktiszt körülvevő víztömeget takarja.

A Földünknek négy óceánját ismerjük, az Atlanti-, a Csendes-, az Indiai-óceánt, valamint a Jeges-tengert. Ezeket 1915 óta jegyzi a National Geographic. Most azonban 2021-tól egy ötödik óceán is felkerült a listára, a Déli-óceán. Ez pedig azt Antarktiszt veszi körül.
Az új óceánt az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) is hivatalosan elismerte – írta a National Geographic.

A fotó illusztráció. Forrás: AFP

Alex Tait geográfus szerint ezt az óceánt már egy ideje külön emlegetik a szakértők, de eddig nem kezelték hivatalosan önálló óceánként.
A geográfusok között az utóbbi időben gyakran vita tárgya volt, hogy az Antarktisz körüli vizeket külön kezeljék, ne csupán a Csendes-, az Atlanti- és az Indiai-óceánok hideg nyúlványaiként, mivel annyi sajátos tulajdonságuk van. Ennek most eljött az ideje.

A klímaváltozás láthatóan hatással van a Déli-óceánra is, mivel melegszik, a víze. Az egyelőre kérdés, hogyan befolyásolja ez az Antarktisz időjárását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.