A védőoltás második dózisának felvételére szólította fel az olaszokat Mario Draghi miniszterelnök péntek este, miután a vakcinázási adatok szerint az erre jelentkezők száma nem emelkedik megfelelő ütemben. Róma ismét karantént rendelt el az Egyesült Királyságból érkezők számára.

Mario Draghi kijelentette: "nagy hiba, ha az olaszok egy része nem oltatja be magát, és ugyanilyen nagy hiba a védőoltás második dózisának kihagyása".
A vakcinázás folytatására szólította fel a felnőtt lakosságot a miniszterelnök Roberto Speranzával egészségügyi miniszterrel és Francesco Paolo Figliuolo járványbiztossal közösen tartott sajtótájékoztatón.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Mario Draghi hangoztatta, hogy a tinédzserek oltásánál is jelentősebb az 50 év felettiek vakcinázása, mivel ez a korosztály betegszik meg leginkább a vírustól. A miniszterelnök több millióra tette azok számát, akik továbbra is nemet mondanak a védőoltásra. Az utóbbi egy hétben több mint tíz százalékkal csökkent az oltási kedv a korábbi héthez képest, ami a járványkorlátozások oldásával is magyarázható.

„Senki ne üljön fel ennek a nyári hangulatnak”
Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, attól, hogy sikerült visszaszorítani a koronavírus-járványt, még nem nyugodhatunk meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy aki nincs beoltva, továbbra is veszélyben van.