Döbbenetes! Elszabadult kos végzett két emberrel Szentgálon

Forrás: Shutterstock -
Kos gyilkos fogház Szentgál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség az ellen az állattartó ellen, akinek a karámból kiszabadult jószága napokon át tartó kóborlása alatt több emberre rátámadt, a támadás során szerzett sérüléseikbe pedig ketten belehaltak.

A vádirat szerint a 39 éves őstermelő 2020 nyarán, a Szentgál külterületén lévő egyhektáros, körbekerített legelőn 19 juhot, három borjút és egy magyar merinó fajtájú kost tartott. A férfi rendszerint a karámon belül tartotta az állatokat, azonban elfordult, hogy a karám kapuját nyitva hagyva legeltetett, így az állatok a környékbeli erdős területen kószáltak.

A biztonságos őrzés hiánya miatt a 19 juh és a merinó kos 2020. augusztus 24-e előtt néhány nappal a karámból elkóborolt, majd a kos augusztus 24-én egy, az erdőben tűzifát gyűjtő férfira támadt, aki egy közeli udvarba menekült előle. A kos következő nap reggel másra is rátámadt, aki az állatot kővel megdobta, és így el tudta zavarni.

A férfi délután találkozott az állat gazdájával, és beszámolt neki az esetről, aki azonban ennek ellenére semmit sem tett az elkóborolt állatainak befogása érdekében.

Augusztus 26-án délelőtt egymástól pár száz méterre, de külön-külön egy férfi és egy nő gombászott a Szentgál körüli erdőben. A felbőszült kos előbb egyikükre, majd a másikukra is rátámadt, öklelte a sértetteket, akik az elsődlegesen elszenvedett lábsérüléseik miatt nem tudtak előle elmenekülni, majd miután földre kerültek, az állat testszerte támadta a tehetetlen áldozatait.

Miután földre kerültek, az állat testszerte támadta a tehetetlen áldozatait (Illusztráció) Forrás: Shutterstock

A sebesült férfi hozzátartozói aznap késő délután találták meg a sértetteket, akik közül a nő addigra már belehalt a sérüléseibe. A férfit még kórházba szállították, ahol azonban súlyos sérülései miatt később ő is elhunyt.

Az állattartás szabályai szerint az állattartó köteles gondoskodni az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról. A férfi a foglalkozási szabályok megszegésével lehetővé tette, hogy az elkóborolt kos emberekre támadjon, melynek következtében ketten életüket veszítették.

Az ügyészség vádiratában a férfival szemben fogházbüntetés kiszabását indítványozta a Veszprémi Járásbíróságnak, emellett a szarvasmarha-, ló-, sertés-, és juhtartó, illetve tenyésztő foglalkozás gyakorlásától határozott időre történő eltiltására is indítványt tett - írja az ugyeszseg.hu.

Kapcsolódó hír: Ez már nem szeretet, hanem kínzás - a hízlalás akár pénzbüntetéssel is járhat

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.