A NASA arra figyelmeztet, hogy súlyosabb áradások jöhetnek: ez az oka

NASA áradás Hold
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A klímaváltozás is szerepet játszik abban, hogy egy szűk évtized múlva már sokkal súlyosabb szőkőárakkal kell majd szembenéznünk, de a Hold pályakilengése is ludas lesz benne.

A klímaváltozás már most is érezteti hatását, hiszen a szélsőséges időjárási események egyre gyakoribbá váltak. Az, amit most tapasztalunk, a legújabb kutatások szerint ennél csak súlyosabb lehet a jövőben: a NASA arra figyelmeztet, hogy a komoly károkat okozó szőkőárak és árvizek sokkal gyakoribbak lesznek, az Egyesült Államokban legalábbis biztosan. Már a 2030-as évektől kezdve legalább egy évtizeden át három-négyszer annyi szökőár várható.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A problémát - legalábbis részben - a Hold pályakilengése okozza. A tengerek árapály-mozgását a Hold gravitációs ereje keletkezteti, de ez a hatás nem egyenletes a pályakilengés miatt. Jelenleg a ciklus árapály-erősítő részében vagyunk; a következő árapály-erősítő ciklus a 2030-as évek közepén kezdődik el.

Addigra a tengerszint is tovább emelkedik, ez a két tényező pedig komoly problémákat okozhat.

A tengerszint emelkedése és a holdciklus együttes hatása miatt a dagályos áradások gyorsan fognak növekedni az Egyesült Államok teljes partvidékén - írja az Origo.

Hatalmas pusztítást végzett a németországi esőzés - Galéria

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.