Rusvai Miklós tisztázta, valóban elérhetetlen-e a nyájimmunitás a delta variáns esetében

fotó: Talán Csaba -
delta variáns Rusvai Miklós koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Andrew Pollard, az Oxford Vaccine Group vezetője azt nyilatkozta, hogy a delta-variánsnál nem lehet elérni a nyájimmunitást. Szerinte ez amiatt lehet, mert a delta-variánsnál az oltottak is erősebben fertőznek.

Andre Pollard szerint a beoltottak az előző variánsokkal szemben sokkal intenzívebben terjesztik a vírust. Szerinte előbb-utóbb mindenki meg fog ferfőződni, mert a delta-variáns útját nincs, ami megállítsa.

A kutató kijelentéséről Rusvai Miklós is elmondta a véleményét - írja a Metropol. A professzor szerint a vakcinázottak is ferfőzik egymást, de a nyájimmunitás ettől függetlenül kialakul majd.

Rusvai Miklós virológus szerint a nyájimmunitás idővel kialakul fotó: Talán Csaba

"A nyájimmunitás azt jelenti, hogy a koronavírus itt van a lakosság körében, és fertőz oltottat és oltatlant egyaránt. Aki immunis, az nem betegszik meg, aki nem immunis, az adott esetben megbetegszik. Ennyi a különbség."

Rusvai Miklós elmondása szerint a vírus is immunizál minket. A fertőzés újra és újra jelen lesz az emberekben, ugyanúgy, ahogy más náthavírusokbál, amikkel életünk során akár 8-10-szer is találkozhatunk. Az újrafertőzés biztosítja majd, hogy a lakosság egy idő után 80 százalékban immunis lesz.

"A nyájimmunitás kialakult volna akkor is, ha nincs vakcina, mint a spanyolnátha után. Akkor 10 éven belül már minden ember immunis volt, és így a járvány meg is szűnt. Akár tetszik, akár nem, előbb-utóbb ki fog alakulni a nyájimmunitás! Itt most csak annyi a cél, hogy minél kisebb beteg- és halottszámmal ússzuk meg, ezért oltunk. A vakcina az áldozatok számának csökkentésére és a folyamatok meggyorsítására szolgál."

Ez is érdekelhet: Friss hazai adatok: lassan eléri a százat a napi új fertőzöttek száma

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.