Veszélyesebb, mint hittük: a koronavírus az agyat is megtámadhatja

Forrás: 123rf.com -
agy COVID-19 agykárosodás aggasztó káros koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás azt bizonyítja, hogy a vírus képes közvetlenül megtámadni az agyban található sejteket. Ez akár hosszú távon is komoly problémákat okozhat.

Új koronavírus-variánsra bukkantak Magyarországon - a legveszélyesebbek között tartják számon. A TritonLabs egy beszámolót tett közzé a honlapján, amely szerint a felfedezett variáns teljesen új, és már szerepel a WHO "Variant Under Monitoring" listáján, ahol a potenciálisan veszélyes variánsokat tartják nyilván.

A koronavírus olyan neurológiai tüneteket okozott átesett betegeken, mint a ködös gondolkodás, memóriazavar vagy stroke. A Nature szaklap publikációja szerint a kórházba kerülő betegek mintegy 80%-ánál tapasztalhatóak ezek a tünetek. A szakemberek a kutatások során igyekszenek utánajárni, hogy korai beavatkozással megelőzhetőek-e ezek a hosszú távú szövődmények – írja az Infostart.

Elég súlyos szövődményeket okozhat az agyban a vírus. Forrás: 123rf.com

Az orrunkon keresztül jut be

A szakértők összehasonlították egy víruson átesett ember és egy egészséges ember agyát. A fertőzésen átesett ember szürkeállománya sérült és megfogyatkozott az agykéreg több területen. A legfrissebb eredmények szerint az orrunkon keresztül, a szaglónyálkahártyán jut át a vírus, ami kis mennyiségben is nagy gondokat tud okozni.

Ha kevés jut be, miért okoz gondot?

A vírus egy sejttípust, az asztrocitákat fertőzi meg. Ezekből nagyon sok található az agyunkban, nagyrészt az agy normális működéséért felelnek – közölte Arnold Kriegstein, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem neurológusa.

Ezért alakul ki a ködös gondolkodás

A megvizsgált koronavírusban elhunyt betegek 66%-a esetében volt kimutatható a vírus jelenléte az agyban. A vírusból kigyógyult betegek krónikus fáradtsága és ködös gondolkodása a fertőzött asztrociták miatt alakul ki. Ráadásul az asztrocitákra akkor is hatással van a koronavírus, ha nem fertőzi meg azokat.

Sokakat gyötör a betegség után az "agyköd" Forrás: 123rf.com

Segíthet a vérnyomásgyógyszer

A neuronokat a saját immunrendszerünk támadja meg a koronavírus hatására. Az immunrendszer bizonyos esetekben autoantitesteket termel. Ezek képesek átjutni a vér-agy gáton és rontják a neuronok vérellátását, azaz a működésüket. Ezen azonban könnyen segíthetnek a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek. A többi szövődmény kezelésére és megelőzésére még további kutatások szükségesek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.