Aggasztó hír: a vakcináknak is ellenállóbb mutánst fedeztek fel

Forrás: Shutterstock -
mutáns koronavírus variáns
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még a delta-variáns fertőz, de újabb mutánst azonosítottak. Állítólag ez a variáns jobban ellenáll a vakcináknak. 

Magyarország is a negyedik hullám küszöbén áll, már itthon is a delta-variáns fertőz és meglehet, hogy ismét elő kell vennünk a maszkokat. Mindeközben pedig az Egészségügyi Világszervezet, a WHO egy újabb variánsról adott ki figyelmeztetést, 'variant of interest', vagyis figyelemmel követendő jelzéssel látta el. Ez a variáns nem más, mint a B.1.621-es, amelyet mű-variánsnak neveztek el a görög ábécé 12. betűjéről.

Újabb mutánst fedeztek fel Forrás: Shutterstock

Ez is fertőzőbb lehet, mint az eredeti vírustörzs, és olyan génváltozásokat hordozhat, amely miatt elkerülheti a természetes, vagy a vakcináció útján kialakult védettséget. Ugyanaz a besorolása, mint a béta- vagy a delta-variánsnak.

A mű-változatot először Kolumbiában fedezték fel, ahol a megbetegedések 39 százalékát már ez okozza,

a szomszédos Ecuadorban 13 százalékát, de felbukkant az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Dániában, Németországban és Hollandiában is - írja a Blikk a Mirror nyomán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.