A koronavírus negyedik hulláma, úgy tűnik, Magyarországot sem kerüli el. Szlávik János arról beszélt, kik vannak veszélyben, és milyen intézkedések várhatók, ha berobban az újabb hullám.

Szlávik János elmondta, hogy a statisztikák alapján inkább járványügyi, mint klinikai szempontból, de fontos a fiatalok oltása. A főorvos azt is hozzátette, hogy míg a korábbi variánsok csak a tünetek megjelenése előtt egy nappal fertőznek, addig a delta variáns már az azt megelőző két napban is.

Szlávik azt tanácsolja a szülőknek, hogy ha gyermekük akarja az oltást, akkor is adassák be neki, ha ők maguk nincsenek beoltva, hiszen a negyedik hullám kialakulóban van: tíz nagyvárosban emelkedett a szennyvíz koronavírus-koncentrációja.

Egyelőre lassan, de jelenleg is emelkednek a számok, ugyanez történt az előző hullámban, és ezt követően berobbant a járvány - tette hozzá.

Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa arról is beszélt, hogyha megemelkednek az esetszámok, elképzelhető, hogy újra maszkot kell hordani, de reméli, hogy lezárások nem lesznek.