Már csak a holttestüket tudták kihozni a házból: ketten meghaltak szén-monoxid-mérgezésben Dunakeszin

Forrás: Shutterstock -
halál holttest tűzoltók Dunakeszi Szén-monoxid-mérgezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Két ember vesztette életét szén-monoxid-mérgezésben Dunakeszin: a tűzoltók sajnos már csak a testüket tudták kihozni a lakásból, megmenteni nem sikerült őket. 

Szén-monoxid-mérgezés miatt riasztották a fővárosi hivatásos és a fóti önkéntes tűzoltókat pénteken reggel Dunakeszire, a Kossuth közbe.

A tűzoltók két, a földön fekvő embert találtak a társasházi lakásban, kihozták őket, de sajnos már nem lehetett rajtuk segíteni, a helyszínen életüket vesztették.

A lakásban egy gázkonvektor működött, a tűzoltók szén-monoxid-koncentrációt mértek az ingatlanban. A szomszédos lakásba is átszivárgott a szén-monoxid, itt három felnőtt és egy gyermek könnyebben megsérült.

A mostanihoz hasonló esetek elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről.

Egy köbméter földgáz elégetéséhez megközelítőleg tíz köbméter levegő szükséges. A mérgező gáz akkor fejlődik ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

A helyszínen meghaltak - Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Emellett az egyéb épületgépészeti berendezéseket is figyelembe kell venni a kazán üzemeltetése során, mert ezek is a lakás levegőjét használják, így a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mosógép is.

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon.

Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.