"Szadista módon megvert" - megdöbbentő vallomást tett az úszó, akinek gyerekként Turi György volt az edzője

Forrás: olimpia.hu -
úszás Turi György edző molesztálás úszó bántalmazás botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Cseh László visszavonulása után arról számolt be, hogy volt edzője, Turi György milyen elfogadhatatlan módszerekkel dolgozott. Utána többen megszólaltak, most pedig Orsovai Péter vallott az Origónak az úszóedzőről.

Orsovai Péter, becenevén „Orso" néhány napja kereste meg az Origo szerkesztőségét, hogy elmesélje, milyen volt azoknak a sportoló úszógyerekeknek az élete, akik a nyolcvanas években a Budapesti Spartacusban Turi György irányítása alatt edzettek és úsztak.

"Orsovai Péter vagyok. Világéletemben „Orso" volt a becenevem, így szólítottak. A mai napig megmaradt ez. Ha valaki azt mondja, Péter, Peti, oda sem nézek, nem is hallgatok rá. Ha azt mondja, Orso, figyelek. 1975-ben születtem, 47 éves vagyok (...) Édesapámmal nagyon sokat jártunk a víz mellé, vadkempingezni, nem akarták, hogy bajom essék, hát mondták, tanuljak meg úszni. Az úszást nem a Spartacusban kezdtem, hanem Csepelen, a Papírgyár uszodájában Kegye Tibornál. Hat éves kor alatt még nem lehetett versenyezni, onnantól indult a Béka kategória. 1981-ben, 6 évesen elég jól tudtam úszni, akkor már versenyre is jártam, meg is van valahol az első érmem. Kidobtam volna már a francba az összes medállal együtt, mert nekem ezek nem sokat jelentenek.

Később Dunaújvárosban volt egy verseny, azt hiszem, ott szúrt ki magának a Spartacus egyik utánpótlás edzője. Szólt a szüleimnek, én kedden még Csepelre mentem úszni, szerdán meg a Kőér utcába.

Egy kisgyereknek ez hatalmas változás volt. Az egyesületváltás egyben iskolaváltással is járt a megváltozott utazási távolságok miatt. Nem is akartam én ezt az egészet, sírtam, de a szüleim legyintettek, tipikus gyerekhisztinek tartották – mennem kellett."

A fénykép 1983-ban készült, az alsó sorban X-el van jelölve Orsovai Péter. Mellette balra az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, középen fent Turi György. Forrás: Orsovai Péter fényképe

Orso elmondta, hogy Szepesi Nikolett könyvéből nagyon megragadtak benne a Kicsi bácsis történetek, Bacsa István, a Spartacus masszőre ugyanis köztudottan a lányok bugyijába nyúlkált, ám annak idején próbáltak tudomást sem venni erről.

"Turival teljesen más volt a helyzet. Szégyen, vagy nem: megfogadtam, ha összefutunk valahol az utcán, tuti meg fogom ütni. Egyszer. Ez a mai napig nem történt meg, neki ez lehet szerencse, de talán nekem is. Ám ha látnám őt sétálgatni itt, Erzsébeten, biztosan nem tudnám visszafogni magam. Csak egyetlen ütés lenne. De abba mindent beletennék.

Vele kapcsolatban mindig bennem volt ez a gondolat – attól a pillanattól kezdve, hogy örökre kiléptem a Kőér utcai uszoda ajtaján."

Orsovai Péter Cseh Laci és Kiss Noémi nyilatkozatát olvasva döntötte el, hogy elmeséli a történetét, amivel nem az edző lejáratása, hanem az a célja, hogy soha, de tényleg soha ne történjenek meg olyan dolgok, amelyek velük megestek.

Engem Turi sokszor megvert. Volt, hogy a WC-ben, volt, hogy máshol. Az egyik verés nagyon élesen itt van előttem. Nyári napközis rendszerű úszótáborban voltunk a szünidőben. A Határ úti metróállomásnál volt egy bódé, egy tejbüfé, ahol remek palacsintákat sütöttek. Sokszor jártam oda enni, mert az a kaja, amit bent a Spartacusban kaptunk, sok mindenre jó volt, de arra nem, hogy egy fiatal versenyző fejlődjön. Hagyományos iskolai menzakonyha működött akkor az uszodában, gondolom, nem kell bemutatni. Kellett az energia, na. Egyszer negyedórát késtem, mert elnéztem az időt. A folyosó két végén volt a két öltöző, majd lefelé vezetett egy lépcső.A medencetéri bejáratnál meg egy-egy WC volt. Én már átöltöztem, mentem lefelé, amikor azt láttam, hogy Turi ott állt lent.

Kéjesen vigyorgott. Szinte várta, hogy megjelenjek. Kérdezte, miért késtem. Elmondtam.
Megfogta a kezem, berántott a WC-be, és durr. Szó szerint a fal adta a másikat. Majd visszakézből jött a következő"

- mesélte az egykori úszó, hozzátéve, hogy volt olyan gyerek is, akit sosem bántott.

Turi György Forrás: olimpia.hu

- tette hozzá Orso.

A cikk folytatását ide kattinva olvashatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.