Korlátozásokat jelentettek be: bezárják az iskolákat még a téli szünet előtt, péntektől pedig az éttermeket és a bárokat Dániában

omikron variáns korlátozások omikron Dánia koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dánia ismét korlátozásokat vezet be a koronavírus terjedésének megfékezésére, különös tekintettel annak új, omikron nevű variánsára - jelentette be szerdán a dán miniszterelnök sajtótájékoztatóján.

Mette Frederiksen szerint az intézkedések magukban foglalják egyebek közt azt, hogy a téli szünet kezdetét előrehozva, már december 15-i hatállyal bezárják az általános iskolákat, péntektől pedig az éttermeket és a bárokat is. Mint mondta, a kormány ezenfelül szorgalmazza a távmunkát és az olyan társasági összejövetelek lemondását, mint például a karácsonyi bulik.

Még a téli szünet előtt bezárják az iskolákat Dániában - illusztráció Forrás: AFP/Damien Meyer

"Még most is az az álláspontunk, hogy lehetséges a dán társadalom kiterjedt részeinek zavartalan működése, köszönhetően a vakcinák nagy támogatottságának" - fogalmazott a kormányfő.
Frederiksen eddig is többször hangsúlyozta, hogy kormány minden tőle telhetőt megtesz a korlátozások visszaállításának elkerülése érdekében, de az újonnan fertőzöttek napi száma drámai mértékben megnövekedett az utóbbi hetekben.

Dánia szeptember 10-én oldotta fel a korábbi korlátozásokat, amit a koppenhágai vezetés egyrészt a beoltottak magas számával, másrészt azzal indokolt, hogy sikerült a járványt megfékezni. A járványadatok egészen október közepéig nem súlyosbodtak, attól kezdve viszont gyorsabban nőtt a fertőzöttek száma. Az ötmillió lakosú országban a járvány kitörése óta 529 210 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2972-en hunytak el a vírusfertőzés következtében.

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!

Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.