Döbbenetes hírek érkeztek Csernobilból: lerövidítették a folyamatot, ami 24 ezer évbe telne

Forrás: AFP/Vladimir Repik -
sugárzás atomkatasztrófa radioaktivitás csernobili atomerőmű
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Harmincöt évvel ezelőtt történt Európa legnagyobb atomkatasztrófája. A csernobili erőmű négyes reaktorának felrobbanásával sugárzó részecskék kerültek a levegőbe, amit a szél egészen Svédországig elvitt. Csernobil környéke pedig a mai napig lakhatatlann.

Habár a mentésben résztvevők áldozatkész és emberfeletti teljesítményének köszönhetően megelőzték a még nagyobb pusztítást, az erőmű környékén a levegő, a föld, az épületek és a növények mind a mai napig sugároznak valamekkora dózisban. A tudósok ezért azon dolgoznak, hogy mentesítsék a környezetet a radioaktivitástól.

Az atomerőmű a robbanás után Forrás: AFP/Vladimir Repik

Egy svájci cég, az Exlterra tavaly kezdett bele a munkába. Az erőmű romjait körülvevő mintegy egyhektáros területen tesztelték a nukleus szeparációs passzív rendszert. A 2013-ban szabadalmaztatott technológia részeként meghatározott formájú és elrendezésű csöveket vezetnek a földbe, amelyek drámaian felgyorsítják a radioaktív anyagok lebomlását. Ez beavatkozás nélkül 24 ezer évbe telne – írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

Az Exlterra jelentése szerint az érintett terület földjében 47 százalékkal sikerült csökkenteni a szennyezettség mértékét, míg a föld fölötti levegőben 37 százalékkal szorították vissza egy év alatt. A rendszer segítségével a cég szerint az egész terület megtisztítható lenne a következő négy év során. Sőt akár más atomkatasztrófák helyszínén is alkalmazhatnák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.