Újabb nukleáris katasztrófa fenyeget? Radioaktív anyag szivárog ebben az atomerőműben

Forrás: AFP/Odd Andersen -
Anglia atomhulladék atomerőmű Csernobil Sellafield
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Sellafield nevű zöldellő területen épült meg 1956-ban a világ első ipari mennyiségben áramot termelő atomerőműve. A Calder Hall atomerőműben a mai napig erősen sugárzó atomhulladék halmozódik a szivárgó tárolókban.

Anglia észak-nyugati részén, az Ír-tenger partján található a Calder Hall atomerőmű, ahol erősen sugárzó atomhulladék halmozódik a szivárgó tárolókban. Sellafieldben a hadsereg számára folyt a plutónium termelés, az atomhulladékkal azonban nem számoltak. Négy silóban halmozódik hatvan év nukleáris hulladéka, olyan medencékben, amelyből a talajba szivárog a radioaktív anyag - írja a Bors.

Az erősen sugárzó hulladékot víz alatt szállítják át egy medencébe, hogy újrahasznosítás előtt ne melegedjen túl. Forrás: AFP/Odd Andersen

A korrózió miatti gázképződés robbanásveszélyes, ráadásul hiába van az erőmű rossz állapotban, a leszerelésével biztonsági okokból kifolyólag 2037-ig várni kell. Sellafieldben már száznál is több nukleáris baleset volt: a világelső 1957-ben, amikor az 1-es erőműben a túlmelegedett grafit kigyulladt, de szerencsére a robbanást sikerült megakadályozni. Bár nem hozták nyilvánosságra az adatokat, de a sugárszennyezés következtében, rákos megbetegedésben 100-120 ember is az életét veszthette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.