Változnak a karanténszabályok: az intézkedések a kontaktszemélyekre és a fertőzöttekre is vonatkoznak Horvátországban

COVID-19 szabály karantén Horvátország koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Horvátországban keddtől rövidebb lesz a karanténkötelezettség időszaka, a változások a kontaktszemélyekre és a fertőzöttekre is vonatkoznak - közölte a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ).

A HZJZ ajánlásai szerint tíz napról hét napra csökkentik a kontaktszemélyek esetében az elkülönítést. A karantén alól felmentést kapnak azok, akik felvették mindhárom oltást vagy négy hónapon belül két oltást kaptak, illetve ez idő alatt felgyógyultak a fertőzésből.

Öt napra csökkentik azok számára az elkülönítést, akik igazoltan fertőzöttek és enyhébb vagy közepes tünetekkel rendelkeznek. A karantén csak negatív teszttel oldható fel öt nap után. Ez azonban nem vonatkozik az oltatlanokra vagy azokra, akik még nem estek át a fertőzésen, nekik továbbra is tíz napig kell elkülönítőben maradniuk.

A válságstáb a hónap végéig meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket. Az országban továbbra is korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, zárt térben pedig kötelező a maszk viselése.

A közel négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 14 730 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 66-an hunytak el. Kórházban 2052 beteget ápolnak, közülük 183-an szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 294 732-en kaptak védőoltást, közülük 2 206 142-en már a második adagot is beadatták maguknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.