Állatkínzásnak számít a szaporítás, akár öt év börtön is járhat érte

Forrás: 123rf.com -
törvény szaporítás Magyarország állatkínzás állatvédelmi törvény Állatvédelmi Kódex
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magyar parlament tavaly szavazta meg az új állatvédelmi törvényt, amely szerint idén év elejétől akár börtönbüntetéssel is sújthatók a szaporítók, és a kutyaviadalok nézőinek kezén is kattanhat a bilincs.

Az új törvénnyel bővült az állatkínzás minősített eseteinek száma, és hivatalosan is állatkínzásnak minősül a haszonszerzés céljából elkövetett szaporítás. A képviselők bíznak abban, hogy a szabályozás és a kiszabadható börtönbüntetés elegendő erejű lesz, és vissza tudják szorítani a szaporítótelepek működését.

Állatkínzásnak minősül a szaporítás Forrás: 123rf.com

Egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az is, aki abból a célból helyez ki mérget vagy mérgezett csalétket, hogy állatokat elpusztítson. A méreg kihelyezése már önmagában is veszélyes és természetkárosító. A január 1-jével életbe lépett törvényben szerepel az is, hogy nemcsak az állatviadalok szervezői, hanem a nézők, résztvevők is büntethetővé válnak: akár két év börtönt is kaphatnak – írja a Blikk.

Jelentősen javult a hazai kóbor kutyák helyzete is, ugyanis az egészséges állatok minimális tartási ideje az ebrendészeti telepeken 14 naptól 45 napra emelkedik, és ez idő alatt tilos lesz elaltani az állatokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.